RS: Za poljoprivredu 5,4 miliona KM podsticaja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da je posredstvom Agencije za agrarna plaćanja isplaćeno još 5.405.542 KM po osnovu podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, a najviše novca izdvojeno je za premiju za utovljene svinje - 2.986.662 KM.

25

Minić je rekao da je isplatom obuhvaćeno 180 korisnika podsticaja, a osim premije za utovljene svinje podsticaji su isplaćeni i za investicije u tržišnu infrastrukturu u iznosu od 1.193.591 KM.

“Živinari su dobili premije po tri mjere, i to premiju za roditeljska jata teške linije u iznosu od 270.048 KM, premiju za roditeljska jata lake linije u iznosu od 8.812 KM, te premiju za 18-nedeljne kokice u iznosu od 352.338 KM. Za podršku kapitalnim investicijama u lovstvu isplaćeno je 324.003 KM, podršku projektima lovnog turizma 240.386 KM, a podršku Zadružnom savezu RS 29.700 KM”, rekao je Minić novinarima u Banjaluci.

On je precizirao da će se u 31 opštini u Republici Srpskoj isplatiti sve što je rađeno u smislu podrške ruralnoj infrastrukturi, dodajući da je na objavu poslat Pravilnik o kapitalnim investicijama s ciljem da se i u ovoj godini napravi značajan ciklus podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

Minić je na tom planu naveo da će biti direktne podrške tekućoj proizvodnji, zanavljanju svinjogojskog fonda, za protivgradnu zaštitu i slično.

“Mislim da će ovaj javni poziv imati veoma dobru efektivnost s obzirom na to da smo u vezi s nabavkom mehanizacije ili traktora predvidjeli iznos od 12 miliona KM. Ako budemo imali zahtjeva preko toga aktiviraćemo pravilnik o bodovanju jer želimo da usmjeravamo sve što je bitno na planu poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj”, rekao je Minić.

On je zaključio da je ohrabrujući i veoma bitan podatak o isplati gotovo 20 miliona KM podsticaja u ovoj sedmici.

“Kada je afrička kuga svinja u pitanju, tu je ostalo još samo da se isplate dva miliona KM od 24 miliona KM”, rekao je Minić i zaključio da će svi koji imaju rješenja o isplati biti isplaćeni bez bilo kakvih kalkulacija.

IZVORSRNA
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here