Španija je vodeća turistička destinacija na svijetu, a Dubai najbolje ocijenjena

Bez obzira na porast cijena i u 2024. se nastavlja lanjski trend velikog zanimanja za putovanjima u inozemstvo, što globalnom turizmu daje optimizam za ovu godinu u kojoj se očekuje potpuni oporavak na gotovo svim tržištima od pandemijske krize, nova su predviđanja uoči najveće svjetske turističke berze ITB Berlin.

26

Uoči te berze u saradnji sa globalnom konsultantskom kućom IPK International provedeno je istraživanje o rezultatima za 2023. i očekivanjima za 2024., što uvažava globalni turistički sektor i kao indikatore poslovanja u tekućoj godini.

“Određena turistička odredišta i tržišta već su se u 2023. vratila na nivo prije 2019. godine, no još ih ima koji se bore da dostignu tu godinu, dok se s druge strane u 2023. u nekim odredištima ponovo pojavio problem prekomjernog turizma, što mnoge zabrinjava. Generalno, sektor je optimističan za 2024.”, ističu iz ITB-a i IPK-a.

Za 2023. istraživanje je pokazalo da su odlazna putovanja u inozemstvo zabilježila dvocifreni rast od 33 posto u usporedbi s 2022., čime već dostižu razine iz 2019. odnosno to je bilo, kažu, samo 12 posto manje nego prije pandemije.

Osim ukupnih, u 2023. zabilježen je i porast putovanja na odmore u svijetu, kojih se unatoč lanjskom ali i ovogodišnjem porastu putnih troškova ljudi ne žele lako odreći, te se i dalje pokazuje porast potražnje.

Tome dosta pridonosi Azija iz koje su s otvaranjem granica u 2023. odlazna putovanja porasla više od 140 posto, ali to je još uvijek zaostatak od oko 40 posto u odnosu na 2019. godinu.

I u Evropi su rasla izlazna putovanja za 18 posto u odnosu na 2022., dok su Sjeverna i Latinska Amerika imale rast od 31 i 27 posto. Pritom je iz SAD bilo najviše tih putovanja, zatim iz Njemačke i Velike Britanije, što zajedno čini jednu trećinu globalnog obim odlaznih putovanja u 2023.

Španija je i u 2023., prema istraživanju ITB i IPK, zadržala vodeću poziciju svjetske turističke destinacije s rastom broja posjetitelja od oko 10 posto, dok je na drugom mjestu SAD.

Dubai je pak najbolje ocijenjena destinacija u 2023. prema IPK-ovom Indeksu izvedbe odredišta (DPI), koji je sastavio World Travel Monitor i uzima u obzir faktore poput sveukupnog zadovoljstva putovanjem, vjerovatnošću da će se odredište preporučiti i drugima te željom za ponovnim posjetom.

Uz Dubai među najbolje ocijenjenim destinacijama su za 2023. bili još i Maldivi, Južnoafrička Republika te Abu Dhabi, a u Evropi Austrija i Švicarska.

To dijelom pokazuje, napominju istraživači, da su odredišta “sunca i plaža” te gradovi bila najtraženiji, odnosno odmori na takvim odredištima činili su 75 posto svih globalnih odlaznih putovanja u 2023. godini.

Vezano za vrstu prometa/prijevoza, u 2023. na odlazna se putovanja po svijetu najviše išlo avionima, i to za više od 60 posto tih putovanja, iako su kažu dosta porasle cijene letova, dok su u odredištima ti putnici najviše koristili javni prijevoz, a njih petina rent-a-cara.

Pri izboru odredišta najviše putnika vodilo se dobrim omjerom vrijednosti za novac, smatrajući važnim još i kvalitet smještaja, hrane i prirodnog okoliša.

IZVORraport.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here