EBRD ulaže u infrastrukturu mobilnih tornjeva u regionu Zapadnog Balkana

Projektom će biti uspostavljena prva nezavisna grupa repetitora sa sjedištem na Zapadnom Balkanu 

26

Kao dio nastojanja da podrži digitalnu tranziciju u regionu Zapadnog Balkana, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pridružila se konzorciju međunarodnih ulagača predvođenih Actisom, vodećim globalnim ulagačem u održivu infrastrukturu.

Konzorcij, uključujući Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), kupit će oko 1.800 repetitora od srbijanskog državnog telekom operatera Telekom Srbija koji se nalaze u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Projektom će biti uspostavljena prva nezavisna grupa repetitora sa sjedištem na Zapadnom Balkanu. U skladu sa najboljom međunarodnom praksom, nova kompanija će omogućiti poboljšano dijeljenje infrastrukture između operatera mobilnih mreža u regionu. Povećano dijeljenje tornjeva,  poznato i kao kolokacija, doprinijet će razvoju mobilnih tehnologija, uključujući brzo uvođenje 5G standarda i bolju pokrivenost mrežom.

„Ova investicija pruža kapacitet da se zadovolji sve veća potražnja za pouzdanim mobilnim uslugama u tri zemlje i omogućava prenos državne telekomunikacijske infrastrukture u privatno vlasništvo. Uz podršku snažnih međunarodnih ulagača, nezavisna kompanija mobilnih tornjeva bit će u dobroj poziciji za poticanje inovacija i tržišnog takmičenja. Nadalje, transakcija će dovesti do povećane efikasnosti i održivosti telekomunikacijske infrastrukture kompanije, kao i olakšati implementaciju najboljih standarda korporativnog upravljanja“, kazao je Holger Muent, čelnik EBRD-a za telekomunikacije, medije i tehnologiju.

EBRD je do sada uložio više od 17 milijardi eura u region Zapadni Balkan, a od ovog iznosa većina je usmjerena na podršku privatnom sektoru. Zapadni Balkan je prioritetna regija za EBRD, gdje je Banka najveći institucionalni investitor.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here