U RS-u minimalna naknada za topli obrok 10,04 KM

308

Od 23. januara  2024. godine, radnici u Republici Srpskoj će dobiti povećanu minimalnu naknadu za topli obrok, koja će iznositi 10,04 KM neto ili 16,46 KM bruto po svakom radnom danu. Ova informacija dolazi iz Saveza sindikata Republike Srpske, koji ističe da se radi o najnižem iznosu naknade za topli obrok te da, u skladu s Kolektivnim ugovorom, Sindikat i poslodavac mogu dogovoriti i veći iznos ove naknade.

Ako radnik ima 22 radna dana u mjesecu, topli obrok mu donosi 220,88 KM neto, prema izračunima Saveza sindikata. Važno je napomenuti da ova naknada postoji kao zakonska obaveza poslodavaca u realnom sektoru u Republici Srpskoj, osiguravajući radnicima dodatak za topli obrok ukoliko kod poslodavca nije organizovana ishrana, bilo putem pripreme toplih obroka ili isporuke istih kroz registrovana lica za usluge keteringa.

Dodatno, ukoliko se ishrana organizuje putem keteringa ili se topli obrok priprema unutar vlastitih restorana poslodavca, vrijednost toplog obroka mora biti u neto iznosu od 9,56 KM, što je također definisano zakonom.

Visina naknade za topli obrok utvrđena je odlukom Vlade Republike Srpske, koja iznosi 0,85 posto prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, za svaki radni dan. U slučaju prekovremenog rada dužeg od tri sata dnevno, radnik ima pravo na dodatni topli obrok, naglašava Savez sindikata Republike Srpske.

Isto tako, sindikat poziva radnike da prijave svaku vrstu zloupotrebe od strane poslodavaca, poput neisplaćivanja naknade za topli obrok ili isplaćivanja manjeg iznosa, kako bi zaštitili svoja prava putem regionalnih kancelarija Službe za besplatnu pravnu pomoć Sindikata. Ova inicijativa ima za cilj osigurati poštivanje propisanih standarda i prava radnika u Republici Srpskoj.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here