RS: Djelatnosti za koje nisu potrebne fiskalne kase

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o djelatnostima za čije obavljanje ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja.

18
Djelatnosti za čije obavljanje ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja su vazduhoplovni prevoz putnika, u dijelu koji se odnosi na međunarodni saobraćaj, pružanje bankarskih usluga i usluga osiguranja, osim djelatnosti mjenjačnica, djelatnosti advokata koji su članovi Advokatske komore Republike Srpske.

Takođe, to su i djelatnosti kockanja i klađenja koje su obuhvaćene Računarskim sistemom Ministarstva finansija i na taj način se evidentira njihov promet i vrši nadzor, kao i djelatnosti vjerskih organizacija.

Obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja ne postoji ni za djelatnost prodaje poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na sopstvenim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima direktno krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seoskih i porodičnih gazdinstava, te prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na tezgama na tržnicama, na tezgama van tržnica i otvorenim prostorima.

Oslobađanja u uredbi se odnose samo za one djelatnosti kod kojih je način njihovog obavljanja specifičan, te je veoma teško provesti evidentiranje putem novih fiskalnih uređaja, što ne znači da u ovom oblastima ne postoji obaveza izdavanja računa definisanih materijalnim propisima i evidentiranja svih prihoda u poreskom smislu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here