Poslodavci u RS traže suspenziju Odluke o najnižoj plati u 2024. godini

Na zahtjev velikog broja poslodavaca čije poslovanje je ugroženo primjenom Odluke o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2024. godinu, Unija poslodavac RS i Privredna komora RS uputili su incijativu institucijama za suspenziju Odluke o najnižoj plati.

67

Unija poslodavaca i Komora ukazuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, a spoljnotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uslova poslovanja, najniža plata Republika Srpska 460 eura, FBIH 316 eura, Srbija 404 eura, Crna Gora 450 eura (oporeziva sa 15 posto).

Ukoliko ne dođe do suspenzije Odluke o najnižoj plati, Republika Srpska će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost Republike Srpske.

Zajednički stav Unije i Komore je da se još uvijek mogu spriječiti katastrofalne posljedice koje prijete našoj ekonomiji, ali da je neophodno promptno djelovati i suspendovati primjenu Odluke o najnižoj plati, do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećanja na privredu, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda.

Kao jedan od zaključaka sastanka Skupštine Unije poslodavaca Republike Srpske i Upravnog odbora Privredne komore Republike Srpske održanog 16. januara 2024. godine je prijedlog za održavanje sastanka u najkraćem roku sa predsjednikom Republike Srpske sa ciljem iznalaženja rješenja za navedenu situaciju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here