Kompanija Linden u saradnji sa Fondacijom Sarajevo Navigator i Zemaljskim muzejom BiH kreirala je Festival svjetla Sarajevo, kao originalnu i novu atrakciju za građane i posjetitelje Sarajeva tokom aktuelne zimske turističke sezone.

Prvo izdanje Festivala otvoreno je za Dan državnosti BiH, 25. novembar 2023. godine, a događaj će trajati sve do Dana nezavisnosti BiH, odnosno do 1. marta 2024. godine.

Bosanski ćilim i Glasinačka kolica

„Namjera nam je obogatiti turističku i kulturno-zabavnu ponudu Sarajeva u zimskom periodu, ali i afirmirati bogato bh. prirodno i kulturno-historijsko naslijeđe. Svjetlosne dekoracije osvjetljavaju fasadu Zemaljskog muzeja BiH, a Botanički vrt Muzeja ispunjen je svjetlosnim skulpturama, video instalacijama i hiljadama lampica“, kaže Nataša Musa, predsjednica Fondacije Sarajevo Navigator i suvlasnica Lindena, koji je i zastupnik austrijske MK Illumination, najveće i najrenomiranije firme za proizvodnju privremene, dekorativne rasvjete i realizaciju „svjetlosnih koncepata“ na svijetu.

Festivali poput ovog postoje širom svijeta, ali je Festival u Sarajevu prvo lightscaping iskustvo – oblikovanje prostora svjetlom – u regiji. Od drugih festivala razlikuje se po dužini trajanja i po tome što je cjelokupna postavka inspirirana onim šte se već nalazi u Zemaljskom muzeju.

Pored komercijalnih, posjetitelji mogu vidjeti i svjetlosne skulpture

„Ideja je da se stvori novo i jedinstveno iskustvo, koje će privući što više građana BiH i turista u Muzej. Također, želja nam je i da ponukamo kreativnu industriju u Bosni i Hercegovini da stvaraju nešto novo, stavljajući im na raspolaganje ogromne kapacitete globalne kompanije MK Illumination, koja kroz instalacije proizvedene namjenski za Festival svjetla Sarajevo pokazuje samo dio onoga što je u mogućnosti uraditi“ objašnjava Musa.

Pored takozvane „komercijalne rasvjete“, na Festivalu svjetla Sarajevo izložene su i svjetlosne skulpture Bosanskog ćilima i Glasinačkih kolica, koje su za Festival namjenski izrađene u pogonima MK Illumination u Turskoj i Slovačkoj, ali i radovi vrhunskih svjetskih i bh. umjetnika koji koriste svjetlo kao medij izražavanja.

„U sklopu ovogodišnjeg Festivala predstavili smo Tilt, grupu francuskih umjetnika koji redovno izlažu na svim bitnim festivalima svjetla i lightscaping iskustvima širom svijeta. Trenutno su njihove postavke u Londonu, Edinburghu, New Yorku, Chicagu, Los Angelesu…, Sarajevu. Tu je i video instalacija Stargate odličnog rumunskog umjetnika Ignata Radua, kao i zanimljivi video mapping Džane Torlak Hulušić“, naglašava Musa.

Edukativna platforma

Otkriva kako je namjera da Festival iz godine u godinu raste i da ne bude isključivo umjetničko-zabavna atrakcija za građane i posjetitelje Sarajeva, već i edukativna platforma, koja će podstaknuti Bosance i Hercegovce da više, ali i pametnije i bolje koriste svjetlo kao medij, koji od pamtivjeka okuplja i fascinira ljude.

MK Illumination i ja lično stojimo na raspolaganju za razradu i realizaciju zanimljivih svjetlosnih koncepata i iskustava. Bilo da je riječ o podršci lokalnim zajednicama, umjetnicima, biznisima…“,  naglašava Musa i dodaje kako se više informacija o Festivalu svjetla Sarajevo može pronaći na web stranici www.festivalsvjetlasarajevo.ba.

Najviše interesa za Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH

Najveće gužve na ulazu u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine vladaju četvrtkom, kada se u periodu od 18:30 do 22:00 pored sadržaja Festivala svjetla Sarajevo, u sklopu akcije Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH, istovremeno mogu pogledati i sadržaje muzejske postavke Zemaljskog muzeja BiH.

„Cilj akcije Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH je privući nove posjetitelje u Muzej, posebno one mlađe generacije te dati građanima i posjetiteljima Sarajeva alternativu za kvalitetno i smisleno korištenje slobodnog vremena. Ako gledamo do sada postignute rezultate, izgleda da su građani Sarajeva jedva čekali nešto ovako, novo i drugačije“, zaključuje Musa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here