Radnicima u trgovini znatno porasle plate

U najnovijem izvještaju o primanjima radnika u Federaciji BiH za novembar 2023., zabilježen je značajan pomak u prosječnim mjesečnim neto platama.

22

Podaci pokazuju nominalni rast od 1,9 posto i realni rast od dva posto u odnosu na prethodni mjesec, s prosječnom neto platom od 1.310 KM.

Sektor “Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala” se ističe u porastu plata, s čak 5,4 posto. Ovo je rezultat unapređenja uvjeta rada u nekim od ključnih trgovinskih lanaca, poput Binga, koji su nedavno poboljšali položaj svojih zaposlenika. Neto plate u ovom sektoru sada premašuju iznos od hiljadu KM, što je rast od čak 20,2 posto u odnosu na prosjek iz 2022. godine.

Uz trgovinu, vidljiv je rast i u prerađivačkoj industriji (4,3 posto) te djelatnosti informacije i komunikacije (3,8 posto) u odnosu na prethodni mjesec. Ovi podaci ukazuju na dinamiku tržišta rada, gdje se neki sektori ističu pozitivnim trendovima.

S druge strane, neka područja bilježe pad u prosječnim neto platama. Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov doživljavaju smanjenje od 2,6 posto, dok djelatnosti snabdijevanje vodom; uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša bilježe smanjenje od 1,5 posto. Djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite također su zabilježile pad od jedan posto.

Ovi podaci svjedoče o kompleksnosti tržišta rada u Federaciji BiH, gdje sektor trgovine izlazi kao ključni faktor u pozitivnom smislu. Sveukupno, dinamika primanja radnika na ovom području reflektira raznolikost ekonomske situacije u regiji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here