Fondacija Mozaik i Ekonomski fakultet: Uspješna saradnja i teme za razvoj preduzetništva

Fondacija Mozaik je u suradnji s Poslovnom akademijom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu organizovala niz uspješnih događaja.

23
Od septembra do decembra 2023. Fondacija Mozaik je u suradnji s Poslovnom akademijom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu organizovala niz uspješnih događaja na teme kao što su poslovna strategija za startupe, osnivanje biznisa, digitalni marketing i uticaj umjetne inteligencije na poslovanje. Više od 220 učesnika i učesnica imalo je priliku učestvovati na događajima, gdje su stekli dragocjena znanja i iskustva u raznim aspektima poslovanja i tehnologije:

Saradnja Poslovne akademije Ekonomskog fakulteta i Fondacije Mozaik je pokazala da postoji veliki interes mladih ljudi, budućih preduzetnika i preduzetnica, za hibridnim programima edukacije koji pokrivaju moderne poslovne teme. Inovativan spoj teoretskog i praktičnog je doveo do velikog interesa polaznika u smislu brojnosti, ali i kvalitetne participacije u diskusijama. Sve ovo nam jasno govori da smo uradili pravu stvar i stoga je naša namjera da i tokom 2024. godine nastavimo sa implementacijom saradnje kroz obogaćivanje ponude tema i uključivanje novih predavača i stručnjaka iz prakse”, rekao je prof.dr. Almir Peštek, direktor Poslovne akademije Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Ova inicijativa dobila je snažnu podršku od startup zajednice i stručnjaka i preduzetnika i preduzetnica, koji su se pridružili profesoricama i profesorima sa Ekonomskog fakulteta u prenošenju znanja i praksi. Njihovo učešće je bilo ključno u obogaćivanju događaja vrijednim praktičnim iskustvima, što je dodatno potvrdilo važnost ove inicijative u promociji profesionalnog razvoja. Tako su prisutni imali priliku čuti savjete: Salke Kovača, suosnivača društvenog biznisa KapakNazifa Lope vlasnika i direktora društvenog biznisa D.E.A. LineOrhana Gazibegovića, Unit Managera kompanije Monri Payments i predsjednika eCommerce asocijacije u Bosni i Hercegovini te Mirsada Beširevića, menadžera za razvoj biznisa u Mozaik startup studiju te suosnivača i direktora u agenciji Optimizacija.

Emin Muftić, jedan od učesnika na meetupima, istakao je da su teme obrađene na događajima kompleksne, ali da su ih i profesori i stručnjaci uspješno predstavili na jednostavan način: „Ono što je najbitnije iznijeli su konkretne, praktične i ekonomične primjere kako bi slušaoci iz različitih branši mogli shvatiti širu sliku i naravno, naći i uzeti sebi ono što im je potrebno”. Najvažniji zaključci i videosnimci održanih radionica su dostupni u zajednici lonac.pro.

Ajna Gazibegović, menadžerica za odnose sa zajednicom u Fondaciji Mozaik najavila je u narednoj godini slične inicijative osmišljene prema potrebama mladih preduzetnica i preduzetnika: „Kroz programe prilagođene zahtjevima savremenog poslovanja pružit ćemo alate, znanje i prilike koje će pomoći mladim talentima da ostvare svoje ciljeve. Naravno, partnerstva su ključna karika u ostvarivanju ovih ciljeva. Vjerujem da samo zajedničkim djelovanjem možemo stvoriti snažniju, inovativniju poslovnu zajednicu u našoj zemlji“.

U toku 2023. godine u Mozaik startup studiju u Sarajevu, Bihaću i Banja Luci organizirano je 70 događaja na kojima je prisustvovalo preko 1400 učesnika i učesnica. Iz Fondacije Mozaik pozivaju sve koji zainteresovani za realizaciju sličnih inicijativa za mlade da se jave na ajna@mozaik.ba u cilju zajedničkog kreiranja relevantnih sadržaja za mlade preduzetnice i preduzetnike.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here