Finansiranje koje za cilj nema samo profit poenta je razvojnog bankarstva i impact investinga. Mejra Juzbašić Bajgorić ima više od 20 godina iskustva u oblastima razvojnog bankarstva, mikrofinansiranja i impact investinga. Od 2017. godine na dužnosti je regionalne direktorice Finance in Motion za Jugoistočnu Evropu, a upravlja portfolijima investicija i tehničke pomoći u Jugoistočnoj Evropi Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu EFSE i Zelenog fonda za rast GGF. Za Business Magazine govori o razvojnom investiranju, projektima koje Finance in Motion, EFSE i GGF provode u BiH i regionu, kako podržavaju žensko poduzetništvo te kako se nositi sa izazovima sa kojima se kao žena susreće u životu i karijeri.

Moj izbor karijere proizlazi iz uvjerenja da finansijski sektor može biti pokretač pozitivnih promjena u zajednicama.

BM: Ostvarili ste karijeru u oblastima razvojnog bankarstva, mikrofinansiranja i impact investinga. Zašto ste izbarali baš ovaj posao/poslove?

JUZBAŠIĆ BAJGORIĆ: Moji zadaci obuhvataju vođenje operacija i investicijskih aktivnosti Evropskog EFSE i GFF. Sa gotovo 20 godina iskustva u područjima razvojnog bankarstva, mikrofinansiranja i impact investinga, posvećena sam ostvarivanju održivog razvoja kroz finansijski sektor.

Moj izbor karijere proizlazi iz uvjerenja da finansijski sektor može biti pokretač pozitivnih promjena u zajednicama. Motivira me želja da doprinesem pozitivnim transformacijama. Rad u ovim sektorima pruža mi priliku da sudjelujem u projektima koji stvaraju održive promjene, što me inspirira i motivira da nastavim razvijati karijeru u tom smjeru.

U području impact investinga, naglasak je na ulaganjima koja ostvaruju pozitivan društveni i ekološki uticaj, a ne samo finansijski dobitak. Ovo iskustvo me ispunjava, jer vidim direktni doprinos rješavanju društvenih izazova.

U suštini, moj karijerni izbor nije samo poslovna odluka, već odražava i ličnu misiju doprinosa izgradnji održivijeg i inkluzivnijeg društva kroz rad.

U osnovi, Finance in Motion, EFSE i GGF zajedno djeluju kako bi podržali održivi razvoj i ekonomski napredak, svaki sa fokusom na određenim aspektima, ali s istim ciljem doprinosa pozitivnim promjenama u regiji koju pokrivaju.

BM: Možete li nam nešto više reći o Finance in Motion i EFSE, koja je njihova uloga i na koji način oni djeluju?

Fokus EFSE i GGF je na finansijskim instrumentima koji potiču održivi razvoj, kaže Juzbašić Bajgorić

JUZBAŠIĆ BAJGORIĆ: Finance in Motion je asset manager firma specijalizirana za investiranje u održive projekte diljem svijeta. U svom portfoliu ima više fondova, a dva fonda su relevantna za Jugoistočnu Evropu, koju pokrivam, a to su EFSE i GGF. Naš fokus je na finansijskim instrumentima koji potiču održivi razvoj, uključujući investicije u obnovljive izvore energije, energijsku efikasnost, očuvanje prirode i slične inicijative. Sarađujemo sa raznim partnerima, uključujući vlade, finansijske institucije i međunarodne organizacije, kako bi podržali projekte sa pozitivnim uticajem na okoliš i društvo.

Sve inicijative EFSE imaju za cilj podržati razvoj malih i srednjih preduzeća, ruralni razvoj, održivi razvoj, a time i opći ekonomski rast zemlje, a GGF je usmjeren na finansiranje energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. U Bosni i Hercegovini smo okupili stručan tim koji posjeduje regionalne kompetencije i uspješno implementira projekte diljem cijelog regiona pa i šire.

Fokus EFSE i GGF  je na finansijskim instrumentima koji potiču održivi razvoj, kaže Juzbašić Bajgorić

EFSE je investicijski fond koji ima za cilj da podrži ekonomski razvoj u Jugoistočnoj Evropi. Ovaj Fond pruža finansijsku podršku malim i srednjim poduzećima, mikrofinansijskim institucijama te domaćinstvima u zemljama Jugoistočne Evrope. EFSE surađuje s raznim partnerima, uključujući lokalne banke i finansijske institucije, kako bi pružio sredstva i podršku onima koji, možda, ne bi imali pristup tradicionalnim izvorima finansiranja.

U osnovi, Finance in Motion, EFSE i GGF zajedno djeluju kako bi podržali održivi razvoj i ekonomski napredak, svaki sa fokusom na određenim aspektima, ali s istim ciljem doprinosa pozitivnim promjenama u regiji koju pokrivaju.

U usporedbi sa klasičnim finansiranjem, gdje je glavni cilj ostvarivanje profita, razvojno finansiranje dodaje dimenziju održivosti i društvene odgovornosti.

BM: Šta je razvojno finansiranje? Da li se i po čemu ono razlikuje od klasičnog finansiranja?

JUZBAŠIĆ BAJGORIĆ: Razvojno finansiranje je praksa pružanja finansijskih resursa sa ciljem poticanja ekonomskog razvoja i unapređenja društvene dobrobiti u određenim regijama ili zemljama. Ključna riječ ovdje je razvoj, a fokus je na podršci projektima i inicijativama koje imaju dugoročni pozitivan uticaj na zajednicu, okoliš ili ekonomiju – na održivi razvoj.

U usporedbi sa klasičnim finansiranjem, gdje je glavni cilj ostvarivanje profita, razvojno finansiranje dodaje dimenziju održivosti i društvene odgovornosti. Umjesto isključivog fokusa na finansijskim dobicima, naglasak je na stvaranju pozitivnih društvenih i ekoloških utjecaja.

Finance in Motion, kao asset manager specijaliziran za održive projekte, savršeno se uklapa u okvir razvojnog finansiranja.

Sa druge strane, EFSE ima specifičan fokus na jugoistok Evrope i pruža finansijsku podršku malim i srednjim poduzećima te mikrofinansijskim institucijama.

Ukratko, razvojno finansiranje se razlikuje od klasičnog po tome što stavlja naglasak na dugoročnom društvenom i ekološkom utjecaju. Finance in Motion i EFSE konkretno djeluju na ostvarivanje tih ciljeva u svojim specifičnim regijama i sektorima.

BM: Koje operacije i investicijske aktivnosti EFSE i GGF biste ste naročito istaknuli? 

JUZBAŠIĆ BAJGORIĆ:  EFSE i GGF djeluju slično u smislu podrške ekonomskom razvoju, ali imaju određene razlike u fokusu. EFSE  pruža podršku malim i srednjim poduzećima putem banaka i mikrofinansijskih institucija. EFSE pruža finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima kako bi potaknuo njihov razvoj. Ovo uključuje kredite i druge finansijske instrumente namijenjene unapređenju poslovanja tih preduzeća, ali i tehničku pomoć za razvoj njihovih kapaciteta. EFSE pruža podršku mikrofinansijskim institucijama koje pružaju finansijske usluge mikrobiznisima, omogućavajući im pristup sredstvima za samozapošljavanje i manje poslovne poduhvate.

GGF ima snažan fokus na podršci projektima u području obnovljivih izvora energije i energijske efikasnosti. To uključuje ulaganje u projekte poput vjetroelektrana, solarnih elektrana, energijski efikasne infrastrukture itd.

GGF podržava inicijative koje promoviraju održivu poljoprivredu i infrastrukturu, pridonoseći smanjenju negativnih uticaja na okoliš. Ovaj Fond podržava projekte koji doprinose očuvanju prirode i smanjenju negativnog uticaja na okoliš, poput inicijativa za zaštitu biodiverziteta i očuvanja prirodnih resursa.

Oba fonda igraju ključnu ulogu u podržavanju održivog razvoja u specifičnim područjima svoga fokusa, doprinoseći ekonomskom napretku, socijalnom uključivanju te očuvanju okoliša.

BM: Koje usluge osim finansijske podrške, nudite klijentima?

JUZBAŠIĆ BAJGORIĆ:  Osim finansijske podrške, Finance in Motion, EFSE i GGF često pružaju različite usluge klijentima u domenu izgradnje njihovih kapaciteta te kako bi im pomogli u ostvarivanju njihovih ciljeva.

Finance in Motion priža usluge strateškog savjetovanja klijentima u vezi s održivim finansiranjem i implementacijom projekata. To uključuje pružanje ekspertize o održivim finansijskim instrumentima i najboljim praksama. Pružanje tehničke pomoći može obuhvatati stručni doprinos u određenim sektorima, obuci osoblja ili podršci u implementaciji projekata. Finance in Motion često sudjeluje u praćenju i mjerenju društvenog, ekološkog i ekonomskog uticaja projekata, kako bi osigurali postizanje održivih ciljeva. EFSE može pružiti tehničku pomoć i obuku malim i srednjim poduzećima, kako bi poboljšala njihove poslovne kapacitete i konkurentske prednosti. Također, pruža tehničku pomoć bankama i mikrofinansijskim institucijama na razvoju njihove ESG strategije i impakt investiranja. Pružanje savjeta od strane EFSE o finansijskim pitanjima i upravljanju kapitalom može biti ključno za podršku poduzećima u postizanju finansijske održivosti. EFSE može pomoći u povezivanju klijenata sa drugim relevantnim partnerima, uključujući banke, investitore i druge institucije koje mogu pružiti dodatnu podršku.

GGF pruža tehničku pomoć i stručnost u vezi sa projektima energijske efikasnosti i kako bi optimizirao njihovu implementaciju. Također, daje savjete i smjernice klijentima o tome kako poboljšati održivost njihovih poslovanja ili projekata. A  GGF može pomoći klijentima da se povežu sa mrežama drugih organizacija, investitora ili stručnjaka u području održivosti.

Sve navedene usluge često se nude kako bi klijentima pružile podršku i resurse potrebne za uspješno provođenje njihovih projekata i postizanje održivih ciljeva.

BM: EFSE u BiH ima i Poduzetničku akademiju. Ko su najčešći polaznici Akademije i koje znanje i vještine polaznici mogu savladati?

JUZBAŠIĆ BAJGORIĆ:  EFSE i EFSE Poduzetnička akademija imaju misiju podstaknuti ekonomski razvoj i prosperitet u Jugoistočnoj Evropi, kroz ulaganja u razvoj mikro i malih preduzeća, putem finansijskih institucija. Ova inicijativa je rezultat našeg nastojanja da osnažimo preduzetnički duh i unaprijedimo preduzetnički ekosistem u BiH.

Poduzetnička akademija EFSE u BiH okuplja različite polaznike – samozaposlene osobe, poduzetnici, menadžeri i drugi ključni akteri u poslovnom sektoru.

Kroz ovu Akademiju, polaznici mogu očekivati da savladaju različita znanja i vještine ključne za uspješno vođenje poslovanja od poslovnog planiranja, kroz izradu detaljnog poslovnog plana, uključujući analizu tržišta, finansijske projekcije i marketinške strategije. Zatim, finansijsko upravljanje kroz osnovne finansijske pojmove, analize finansijskih izvještaja i strategije upravljanja novcem. Kao i razumijevanje različitih marketinških strategija i alata za promociju proizvoda ili usluga. Polaznici stiču znanja o upravljanju ljudskim resursima kroz aspekte zapošljavanja, razvoja tima i održavanje produktivne radne atmosfere. Te stiču znanja o inovacijama i njihovoj primjeni radi povećanja konkurentske prednosti.

Cilj Poduzetničke akademije EFSE je osnažiti poduzetnike pružanjem konkretnog znanja i alata potrebnih za uspješno vođenje poslovanja. Kroz obrazovanje, jačaju se poduzetničke vještine, unapređuje konkurentnost te doprinosi ekomskom razvoju lokalne zajednice. Surađujući s lokalnim inkubatorima i akceleratorima, Akademija pruža polaznicima pristup resursima, mentorstvu, mogućnosti umrežavanja i šansu za finansijsku podršku, čime podržava holistički pristup razvoju poduzetništva u BiH.

BM: Da li i na koji način EFSE podstiče poduzetništvo žena? Postoje li konkretni projekti, da li se neki od njih provode u BiH?

JUZBAŠIĆ BAJGORIĆ:  EFSE ima posebne inicijative i projekte usmjerene na podršku poduzetnicama, sa ciljem poticanja poduzetništva žena. Ova inicijativa često uključuje finansijsku podršku, obrazovanje, mentorstvo i druge resurse kako bi ženama omogućila uspješno vođenje vlastitih preduzeća. EFSE potiče poduzetništvo žena kroz finansijsku podršku kroz različite finansijske instrumente poput kredita i zajmova, putem finansijskih organizacija. Ove finansijske potpore pomažu ženama da pokrenu ili prošire vlastita poduzeća. EFSE često sudjeluje u programima obrazovanja i mentorstva za žene poduzetnice te podržava inicijative koje omogućavaju ženama da se povežu sa drugim poduzetnicama, mentorima i investitorima, što pruža dodatnu podršku i resurse.

Kada je riječ o specifičnim projektima za žene u poduzetništvu, EFSE učestvuje u organizaciji Dana poduzetništva žena, čiji je cilj umrežavanje poduzetnica, identifikovanje prepreka i pronalaženje rješenja koja će olakšati poslovanje bh. poduzetnica. EFSE podržava i programe poput Ženske mentorske mreže koji mogu biti izuzetno korisni u promoviranju ravnopravnosti žena u biznisu i povećanju broja žena na menadžerskim i liderskim pozicijama.

BM: Sa kojim izazovima ste se susretali i susrećete u radu?

JUZBAŠIĆ BAJGORIĆ:  Izazovi su sastavni dio svake karijere te sam se susretala sa različitim izazovima, od kojih su neki proizlazili iz složenosti regionalnog okvira. Koordinacija između raznolikih tržišta, prilagođavanje promjenama u regulatornom okruženju i upravljanje finansijskom održivošću su aspekti koje pažljivo pratimo. Također, upravljanje rizicima u radu sa malim i srednjim preduzećima zahtijeva stalnu analizu i strateško planiranje. Osim toga, rad u oblasti impact investinga donosi specifične izazove u procjeni društvenog uticaja investicija. Mjerenje stvarnog doprinosa zajednici može biti kompleksno, ali ključno za osiguranje da investicije zaista ostvaruju pozitivne promjene. Razvoj efikasnih mjera društvenog uticaja zahtijeva inovativne pristupe i saradnju sa partnerima i zajednicama.

Važno je naglasiti da smo, kroz timski rad i prilagodljivost, uspjeli efikasno odgovoriti na ove izazove i ostvariti pozitivan uticaj na podržavanje razvoja preduzetništva u regionu.

Nositi se sa poslovnim izazovima, a istovremeno balansirati između profesionalnih obaveza i ličnih uloga kao supruge i majke, zatijeva dobru organizaciju i samosvijest.

BM: Kako i na koji način ste se nosili sa izazovima?

JUZBAŠIĆ BAJGORIĆ: Suočavanje sa izazovima često zahtijeva prilagodljivost, strategiju i podršku. Nositi se sa poslovnim izazovima, a istovremeno balansirati između profesionalnih obaveza i ličnih uloga kao supruge i majke, zatijeva dobru organizaciju i samosvijest. To jeste lakše reći nego uraditi, ali je definitivno nešto čemu treba težiti.

To podrazumijeva efikasno upravljanje vremenom u čemu je određivanje prioriteta ključno. Postavljanje jasnih prioriteta u poslovnom i ličnom životu omogućava bolje upravljanje vremenom.  Zatim je tu delegiranje i timski rad. Prepoznala sam važnost delegiranja određenih zadataka i sarađujem sa timom na koji se mogu osloniti. Efikasna komunikacija i jasno postavljanje očekivanja unutar tima igrali su ključnu ulogu u olakšavanju radnog opterećenja. U konačnici, definiranje granica između poslovnog i ličnog života važno je za očuvanje ravnoteže. Mada ovo mi je najteži dio i još ga nisam savladala.

Naglasak na timskom radu i izgradnji saradnje često je snažan aspekt ženskog liderstva, ističe Juzbašić Bajgorić

Što se tiče izazova koji se često nameću ženama u poslovnom svijetu, a koji uključuju očekivanje da budu uspješne i u privatnom životu, to zaista zahtijeva dodatan napor. Evo nekoliko savjeta kako se nositi sa tim izazovima. Za početak treba imati realna očekivanja. Prihvatite da ne možete biti savršeni u svim ulogama. Postavite realna očekivanja prema sebi i drugima. Zatim je tu komunikacija. Otvorena komunikacija sa partnerom, porodicom i kolegama ključna je. Razgovarajte o svojim potrebama, postavite granice i zatražite podršku kada je potrebno. U konačnici je tu samoprihvatanje. Naučite prihvatiti da ćete imati uspone i padove, kako profesionalno, tako i privatno. Samoprihvatanje igra ključnu ulogu u prevazilaženju pritiska. Također, fleksibilnost u pristupu poslu i ličnom životu je važna. Nekada će biti potrebno prilagoditi planove i to je u redu.

Uz sve ovo, važno je imati na umu da svako iskustvo i svaka žena ima svoj jedinstven pristup u suočavanju sa izazovima. Ključno je pronaći ono što najbolje odgovara vašim potrebama i vrijednostima.

Naglasak na timskom radu i izgradnji saradnje često je snažan aspekt ženskog liderstva, ističe Juzbašić Bajgorić

BM: U čemu Vi vidite značaj liderske uloge žena u različitim oblastima (nauka, biznis, kultura, sport…) i koje su prema Vašem mišljenju prednosti koje žene imaju i kako ih najbolje iskoristiti?

JUZBAŠIĆ BAJGORIĆ:  Vidim značaj liderske uloge žena u raznim oblastima kao ključan faktor za stvaranje inkluzivnijeg i prosperitetnijeg društva. Liderska uloga žena donosi ne samo raznolikost, već i inovacije, jedinstvene perspektive, vještine i pristupe koji obogaćuju radne timove i organizacije i čine ih boljim i uspješnijim. Iako, podaci za period od 2010. do 2020. godine pokazuju da se procenat žena u upravama povećava, taj procenat još uvijek prilično nizak i iznosi ispod 20 posto.

Žene nose sa sobom prednosti koje mogu unaprijediti liderske uloge, što uključuje izraženu emocionalnu inteligenciju koja omogućava ženama bolje razumijevanje potreba i osjećaja članova tima, doprinosi boljem vođenju i motivaciji. Naglasak na timskom radu i izgradnji saradnje često je snažan aspekt ženskog liderstva, poboljšavajući radne odnose i produktivnost.

Kako bi se ove prednosti najbolje iskoristile, smatram da je potrebno podržavati mentorstvo i razvoj liderki. Programi mentorstva i razvoja liderki mogu pomoći ženama da razvijaju svoje vještine i kapacitete. Treba aktivno raditi na razvoju vještina liderstva kroz postavljanje ciljeva, inspiriranje tima i donošenje odluka. Zatim, kreiranje okoline koja cijeni raznolikost, uključujući i rodnu raznolikost, ključno je za podršku ženama u liderskim ulogama.  Potrebno je aktivno poticati saradnju i zajednički rad u svim aspektima života, stvarajući okruženje gdje se cijeni doprinos svakog člana tima. Postavljanje jasnih ciljeva i strategija pomaže u usmjeravanju energije i resursa prema ostvarivanju uspjeha. Nužno je i kontinuirano raditi na razvoju vještina kroz formalno obrazovanje, mentorske odnose ili samostalno učenje.

Važno je prepoznati i vrednovati jedinstvene prednosti koje donosite kao žena u liderskoj ulozi te ih aktivno koristiti kako biste doprinijele ne samo vlastitom uspjehu, već i izgradnji inkluzivnijeg i prosperitetnijeg društva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here