Britanski investitor Actis preuzima Mtel

Telekom Srbija prodat će 725 stubova i sa ovim potezom se telekomunikacioni pejzaž u BiH mijenja

95

Kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Ova vijest je zvanična jer je Actis EU Menagement uputio zvaničnu obavijest Konkurencijskom vijeću Bosne i Hercegovine.

Prijava namjere koncentracije se odnosi na sticanje direktne pojedinačne kontrole nad društvom Sky Towers Infrastructures Beograd, i istoimenim firmama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Koncentracija će imati efekat prvenstveno na tržištu davanja u zakup, odnosno iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, tj. pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih telekomunikacijskih mreža na prostoru Bosne i Hercegovine.

Naime, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here