Čak 2,3 miliona Nijemaca radi isključivo od kuće

Četiri puta više nego 2019. godine

26
Rad od kuce
Broj zaposlenih u Njemačkoj koji rade isključivo od kuće skoro se učetvorostručio od pandemije koronavirusa, pa je tako u 2022. godini 2,3 miliona zaposlenih radilo u potpunosti od kuće.

Ovo proizilazi iz odgovora Federalnog ministarstva rada na pitanje zastupnice Susanne Ferschl iz stranke Ljevica.

U 2019. godini, prije pandemije, bilo ih je samo 674.000. Sveukupno, prema ministarstvu, sve više zaposlenih u Njemačkoj povremeno koristi kućne urede – trend koji se također povećao kao rezultat pandemije korona. Dok je oko deset posto zaposlenih povremeno radilo od kuće u 2019. godini, prošle godine taj broj je već iznosio 22,6 posto ili 8,4 miliona.

Prema istraživanju, broj povremenih korisnika kućne kancelarije među zaposlenima u dobi od 15 do 24 godine povećao se četiri puta u periodu od 2019. do 2022. godine. Kod starijih zaposlenih između 55 i 64 godine utrostručen je u ovom periodu. U dobnim grupama između 25 i 54 godine upotreba je porasla za više od 60 posto.

Ministarstvo rada je svoje podatke baziralo na podacima mikropopisa Federalnog zavoda za statistiku. Ovo u velikoj mjeri odgovara rezultatima najnovijeg istraživanja Minhenskog Ifo instituta, prema kojem otprilike svaki četvrti zaposlenik sada koristi opcije kućne kancelarije.

Prema informacijama, petak je najpopularniji dan kućne kancelarije u Njemačkoj. U 55 posto anketiranih kompanija to je najčešći dan za rad od kuće. Slijedi ponedjeljak sa 35 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here