Globalne pretplate na 5G usluge premašit će pet milijardi do 2030.

Globalne pretplate na 5G usluge premašit će do kraja 2029. godine pet milijardi i pokrivat će gotovo 85 posto globalne populacije, procjenjuje Ericsson u najnovijem izvještaju.

26

Ukupni broj pretplata u svijetu će do kraja 2023. dosegnuti 1.6 milijardi

Time će ukupni broj pretplata u svijetu do kraja godine dosegnuti 1.6 milijardi, izračunali su u Ericssonu, podigavši dosadašnju procjenu za oko 100 miliona.

Pretplate na 5G usluge činit će do kraja godine gotovo petinu globalnih mobilnih pretplata, uprkos kontinuisanim gospodarskim izazovima i geopolitičkim nemirima na nekim tržištima, ističu.

Više od 40 posto svjetskog stanovništva pokriveno je trenutno 5G uslugama koje se baziraju na frekvencijama u srednjem pojasu spektra. U 2022. pokrivenost je iznosila 30 posto. Povećanje je uglavnom rezultat široke uspostave mreža u Indiji i u pojedinim dijelovima Evrope.

U ovoj godini najveću pokrivenost predviđaju u Sjevernoj Americi

Najveću pokrivenost 5G uslugama predviđaju u ovoj godini u Sjevernoj Americi, od 61 posto. Na globalnom nivou 5G usluge pokrit će više od 45 posto svjetske populacije i 85 posto do kraja 2029. godine.

Prosječna globalna potrošnja podataka po mobitelu kontinuisano raste i trenutno po njihovoj procjeni iznosi 21 gigabajt po mobitelu mjesečno. Do kraja 2029. poskočit će na 56 gigabajta po mobitelu mjesečno.

Od kraja 2023 do kraja 2029. ukupni mobilni podatkovni saobraćaj bit će utrostručen. U sljedećih šest godina najviši udio 5G pretplata bilježit će Sjeverna Amerika i zemlje članice Vijeća saradnje u Perzijskom zaljevu, od 92 posto. Slijedi zapadna Evropa sa stopom pokrivenosti od 85 posto, prognoziraju.

IZVORHINA
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here