Za unapređenje avioprometa: Aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli 3,6 miliona KM

Vlada Federacije BiH je donijela dvije odluke o usvajanju programa utroška sredstava kojim se međunarodnim aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli dodjeljuje ukupno 3,6 miliona KM za unapređenje avioprometa.

36
Mostar

Jedna odluka se odnosi na usvajanje programa utroška sredstava u iznosu od milion KM iz Kapitalnog transfera „Kapitalni transferi javnim preduzećima – za unapređenje avioprometa“ Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, a koji se dodjeljuju Javnom preduzeću Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sredstva su namijenjena za nabavku sistema za otkrivanje eksploziva za ručni prtljag nadograđenog opcijom za automatsku detekciju oružja.

Druga odluka o usvajanju utroška sredstava odnosi se na ukupni iznos od 2,6 miliona KM Tekućeg transfera „Subvencije javnim preduzećima – za unapređenje avioprometa“ Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, kojom se po 1,3 miliona KM dodjeljuju javnim preduzećima Međunarodna zračna luka – aerodrom Mostar d.o.o. i Međunarodni aerodrom Tuzla  d.o.o.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je zaduženo da vrši kontinuiran nadzor o utrošku dodjeljenih sredstava, kao i da sa javnim preduzećima potpiše ugovore kojim će se urediti način prenosa sredstava, provedba postupka javne nabavke i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

Javna preduzeća Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o, Zračna luka – aerodrom Mostar d.o.o. i Međunarodni aerodrom Tuzla d.o.o. dužni su kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija o utrošku ovih sredstava, a nakon utroška sredstava, najkasnije do 28.2.2024. godine su dužna sačiniti ukupni izvještaj o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ih Ministarstvu zajedno sa odlukama nadzornih odbora o usvajanju izvještaja.

Odluke o programu utroška ovih sredstava stupaju na snagu narednoga dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here