Odobrena sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije

33

Ministrica za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević potpisala je ugovore s kandidatima iz boračke populacije i poslodavcima koji su ostvarili pravo po projektu za zapošljavanje i samozapošljavanje boraca i članova njihovih porodica za 2023. godinu.

Zbog nedovoljnog odziva i neutrošenih namjenskih sredstava Ministarstvo za boračka pitanja po drugi je put objavilo javni poziv, te su potpisana 34 nova ugovora.

“Mi ovo posmatramo kao jednu cjelinu i mogu reći da je u ovom javnom pozivu, za koji su Ministarstvo i Vlada TK izdvojili više od dva miliona KM, zaposleno 98 osoba iz oblasti boračke populacije. Ostat će oko 500.000 KM neutrošenih sredstava i meni je žao zbog te činjenice”, kazala je ministrica Dizdarević.

Navela je kako bi voljela da potpisuju više ugovora. Na taj način bi, dodala je, utrošili kompletnu cifru od dva miliona.

“Pozivam ih za iduću godinu, jer ćemo ovaj program još obogatiti i podići pojedinačne iznose koji se sada kreću od 10 hiljada po pojedincu”, kazala je ministrica Dizdarević.

U ponovljenom javnom pozivu uslove su ispunili demobilisani borci i članovi njihovih porodica s područja cijelog kantona, te odobrena sredstva za 22 projekta iz oblasti samozapošljavanja i 12 projekata iz oblasti zapošljavanja, za što je izdvojeno 415.000 KM.

Prema riječima ministrice Dizdarević, resorno ministarstvo iduće godine namjerava povećati pojedinačne iznose kao i ukupnu stavku.

“Pozivam i sve one koji imaju ambicije i koji imaju entuzijazma, koji imaju neke ideje da se prijave na te javne pozive, jer mislim da je zapošljavanje sistemsko rješavanje svih životnih pitanja kako pojedinca tako i porodice”, navela je ona, saopćeno je iz Vlade TK.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here