Zbog prisustva nedozvoljenog pesticida, zabranjen uvoz dvije tone mandarina porijekom iz Hrvatske

Federalna sanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu/mjestu carinjenja (GP/MC) Bijača je dana 23.11.2023. godine, zbog prisustva pesticida pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), zabranila uvoz pošiljke dvije tone mandarina porijeklom iz Hrvatske. Upotreba navedenog pesticida zabranjena je u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Evropske unije.

30

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na GP/MC Bijača, uzeti su uzorci čijom je laboratorijskom analizom utvrđena nedozvoljena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), što je u suprotnosti s Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla („Službeni glasnik BiH“, broj: 48/21), te članom 8. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe (“Službeni list SFRJ”, broj: 53/1991) i članovima 12. i 20. Zakona o hrani (Službeni glasnik BiH 50/04).

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe (“Službeni list SFRJ”, broj: 53/1991), uvoz kontrolisane pošiljke ukupne težine dvije (2) tone je zabranjen, te je naređeno njeno uništavanje na propisan način.

Sektor granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove nastavlja pojačane nadzore nad uvozom mandarina u BiH putem graničnih prijelaza na području FBiH, u skladu s preporukom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine od 9.11.2023. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here