Upozorenje: Klimatske promjene u BiH

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno ističu Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

26

Vidite li crvene tačke na karti? Oni su oštro upozorenje na promjenu klime – navodi EK.

Crvenim su tačkama prikazana opožarena područja 2022. godine. Crvenim tačkama prekriveno je gotovo pola Hrvatske, posebno Dalmacija i njeno zaleđe, ali su rasprostranjene i u dijelu unutrašnjosti, od Dalmacije pa do Karlovca. Bosna i Hercegovina se gotovo sva “crveni”, osim dijela Brčko Distrikta.

2022. bila je druga najgora godina za šumske požare. U EU je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje, što je površina veličine Cipra. Pritom su izgorjele mnoge šume. Ne možemo si dozvoliti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi pritisci prijete njihovoj budućnosti – napisali su iz Evropske komisije.

“Popunjavamo informacijske praznine o evropskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU-u. Naš novi predloženi Zakon o nadzoru šuma iskoristit će našu satelitsku mrežu Copernicus i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje kritičnih informacija o europskim šumama. Oni će omogućiti zemljama EU-a, vlasnicima i upraviteljima šuma da se uhvate u koštac s izazovima i zaštite ekološke i privredne funkcije šuma“, poručuju iz Evropske komisije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here