Travnik: Rješenje o registraciji obrta dobija se online za 24 sata

Travnik će i ove godine, u okviru trećeg po redu sajma informacionih tehnologija IT Reboot, biti domaćin brojnim stručnjacima iz ove oblasti. Cilj je kreiranje podsticajnog okruženja za IT kompanije i preduzetnike.

43
Akcent je na ženskom preduzetništvu i vještačkoj inteligenciji. Prvog dana sajma, koji počinje 15. novembra, predstavit će se projekt Općine Travnik za pojednostavljenje procesa osnivanja obrta.

“Fizičko lice koja želi osnovati obrt moći će to sada raditi online putem, potpuno besplatno rješenje o registraciji dobit će za 24 sata, to je početak digitalne revolucije u BiH”, kaže makroekonomski analitičar Faruk Hadžić, javlja Federalna TV.

Ovako o značaju projekta, na čijem se kreiranju radilo nešto više od jedne godine i koji će prvi put biti predstavljen na trećem sajmu informacijiskih tehnologija, govorio njegov idejni tvTorac. Sudeći po sadržaju, ovogodišnji IT Reboot, značajno je napredovao.

“Izdvaja se prije svega po tome što su ga sada na neki način sklopili i organizirali oni autoriteti koje smo imali na onim prethodnim, ljudi koji dolaze iz informacijskih tehnologija. Ono je meni najvažnije je što smo zadržali svoj fokus na mladim ljudima”, kaže travnički načelnik Kenan Dautović.

Direktor CEM-a Adis Arnautović ističe kako mladima želi predstaviti da se umjetna inteligencija ne mora samo koristiti da bi se lažirala lektira – već da imaju puno veću namjenu, a posebno prilikom pokretanja biznisa.

Uz sve prednosti digitalizacije i vještačke inteligencije, svjesni su ovdje i činjenice da zbog značajnog broja nepismenih, i to ne samo informatički, ove oblasti kriju i brojne zamke, što je još jedan od ključnih razloga organiziranja sajma.

“Nadamo se da ćemo izbjeći te zamke i te negativne stvari koje su se pojavile u međuvremenu u razvijenim zemljama i da ćemo preuzeti samo ono što je dobro i korisno za društvo”, dodaje načelnik Dautović.

Stoga vas organizatori pozivaju da od petnaestog do sedamnaestog novembra budete dio ove pozitivne priče.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here