FIPA učestvovala na konferenciji Energy Week Western Balkans 2023

Predstavljeni energetski potencijali BiH

25

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) učestvovali su na konferenciji Energy Week Western Balkans 2023, koja se održala 18-19.oktobra 2023. u Tivtu.

Na konferenciji se govorilo o podsticanju primjene obnovljive energije u regionu i privlačenju stranih direktnih investicija, a okupila je ministre energetike zemalja Zapadnog Balkana, predstavnike državnih institucija i energetskih kompanija regiona, kao i međunarodnih finansijskih institucija.

Nina Pobrić, šef Odsjeka za promociju FIPA-e je učestvovala na panelu Upravljanje izazovima procesa energetske tranzicije Zapadnog Balkana na kojem je govorila o energetskim potencijalima BiH, uslugama Agencije, investicijskim projektima, napretku i planovima u postepenom izbacivanju uglja kao izvora energije i regionalnoj integraciji tržišta električne energije, te propisima koji promoviraju ili ometaju trgovinu obnovljivim izvorima energije.

Također, predstavnici FIPA-e su tokom konferencije održali niz sastanaka s kompanijama iz Velike Britanije, Norveške, Italije, Austrije i drugih zemalja, tokom kojih su predstavili zakonski okvir i pocedure ulaganja u energetski sektor u BiH i raspoložive potencijale.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here