Sarajevski KAIP još bez konkretnih rezultata

Godinu i po nakon osnivanja Kantonalne agencije za privlačenje investicija i privatizaciju, I dalje je nejasno da li se radi samo o jednoj u nizu beskorisnih administrativnih struktura ili zaista svojevrsnom mehanizmu za intenziviranje posustalog investicionog ciklusa i dovršetak već pomalo zaboravaljene privatizacije. Piše Armin Zeba

157

Početkom maja prošle godine ugašena je sarajevska Agencija za privatizaciju, a umjesto nje je osnovana Kantonalna agencija za privlačenje investicija i privatizaciju. Godinu i po kasnije, javnost je i dalje u dilemi da li je novoosnovana agencija još samo jedna u nizu beskorisnih administrativnih struktura ili zaista svojevrsni mehanizam za intenziviranje posustalog investicionog ciklusa i dovršetak već pomalo zaboravljene privatizacije.

Povrat imovine

“Pokrenute su vrlo značajne aktivnosti u oblasti Pasivnog podbilansa i imovine koja se nalazi u zemljama regiona, a koja još nije vraćena vlasnicima”

Objašnjavajući u kojoj mjeri je ta institucija profunkcionirala, odnosno koje su njene glavne dosadašnje aktivnosti i na šta su fokusirani planovi za naredni kratkoročni i srednjoročni period, direktor Agencije Adnan Jašarević u prvom redu ističe da su pokrenute “vrlo značajne aktivnosti u oblasti Pasivnog podbilansa i imovine koja se nalazi u zemljama regiona, a koja još nije vraćena vlasnicima“.

“Vratit ćemo ovo pitanje u fokus našeg djelovanja, zajedno sa ostalim relevatnim i nadležnim institucijama. Već sada smo neke od nekretnina i formalno vratili što je, inače, dug i kompliciran pravni proces. Očekujemo ozbiljne rezultate u tom pogledu u narednom periodu.

Agencija je apsolutno funkcionalna i sposobna da obavlja poslove iz svoje nadležnosti. Naravno, u narednom periodu planiramo proširiti kapacitete, posebno u pogledu realizacije novih nadležnosti za privlačenje stranih investicija u Kanton Sarajevo.

U pogledu privlačenja stranih investicija, procjenjeno je da postoji značajan prostor za unapređenje i da  za Kanton Sarajevo može biti jako korisno i potrebno da postoji jedna adresa za kontakte sa potencijalim investitorima te je u toku izrada sveobuhvatnog plana djelovanja. Uporedo sa tim, već smo poduzeli niz aktivnosti i ostvarili kontakte koji će, vjerujemo, rezultirati povećanjem nivoa stranih investicija i njihovom bržom realizacijom“, kaže za naš magazin Jašarević.

Kao osnovni cilj osnivanja Agencije navedeno je “podizanje nivoa priliva investicija u Kanton Sarajevo, odnosno privlačenje direktnih domaćih i stranih investicija kroz promociju investicionih potencijala Kantona Sarajevo“ – na pitanje o konkretnim pozitivnim pomacima na tom planu, Jašarević, izbjegavajući precizirati ukupan iznos ovogodišnjih direktnih ulaganja u kantonalnu privredu i uporediti ih sa prosjekom iz prethodnih godina, odgovara najavom potencijalnih pozitivnih iskoraka na krilima saradnje sa investitorima iz Kuvajta.

“Sa partnerima iz države Kuvajt  Agencija je usaglasila održavanje investicione konferencije na kojoj će biti otvorene mogućnosti za dodatna ulaganja, osnivanje posebnog investicionog fonda te lakše ekonomsko povezivanje, posebno privatnog sektora. Planirano je da konferencija bude održana u posljednjem kvartalu ove godine i to u Kuvajtu, uz podršku i pokroviteljstvo kuvajtske Vlade te bh. vlasti. To je rezultat nedavno uspostavljenih kontakata i naše posjete prijateljskoj državi Kuvajt, a u okviru delegacije koju je predvodio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović.

Očekujemo da će se na temeljima i vezama koje uspostavljamo i obnavljamo razviti vrlo vidljivi ekonomski rezultati u narednom periodu i u različitim razvojnim oblastima, posebno tamo gdje naš kanton ima značajne potencijale i komparativne prednosti.

Nismo, naravno, zadovoljni dosadašnjom dinamikom priliva stranih investicija. Mnoge su velike prilike propuštene i bit će potrebno da u postojećim političkim i ekonomskim okolnostima uložimo ogromne napore da se stvori okvir i atmosfera koja će privlačiti, a ne tjerati investitore. Pred nama je veliki posao i svjesni smo da neće biti lahko te da mnogo ovisi i od saradnje i okolnosti na drugim nivoima vlasti, ali smatramo da je neophodno da na kantonalnom nivou uradimo sve što je moguće na stvaranju povoljnih uvjeta da, na tržišnim osnovama, budemo investiciono konkurentni.

“Sa partnerima iz Kuvajta usaglašeno je održavanje investicione konferencije na kojoj će biti otvorene mogućnosti za dodatna ulaganja i osnivanje posebnog investicionog fonda“

Moram reći da smo u vrlo kratkom vremenskom roku uspostavili vrlo značajne kontakte i da postoji interes ulagača u različite sektore ekonomije, uprkos činjenici da se nije mnogo ulagalo u prvlačenje i promociju investiranja. Naravno, o konkretnim projektima onda kada oni budu realizirani, jer morate znati da vrijedi ona deviza da je kapital ‘kukavica’ te da dolazi samo tamo gdje se osjeća dovoljno sigurnim“,  napominje Jašarević.

On pritom podsjeća da “investitori svakako prate vijesti iz Bosne i Hercegovine te treba imati u vidu njihov uticaj na potencijalne ulagače, kao i ukupan administrativni aparat i poslovnu klimu koja ne djeluje motivirajuće“, što su, kako konstatira, “izazovi sa kojima se, ne samo ova agencija, nego država i društvo u cjelini, moraju uhvatiti u koštac, ako želimo snažniji ekonomski rast i priliv investicija“.

Jedan od proklamovanih ciljeva Agencije je i “koordinacija aktivnosti vezanih za investicione procese, koja podrazumijeva povezivanje i umrežavanje s udruženjima i organizacijama koje okupljaju domaće i međunarodne kompanije, s ciljem stavljanja Kantona Sarajevo u njihov fokus“ – kada je riječ o rezultatima te vrste, Jašarević kratko rezimira da “uspostavljamo i formalizujemo saradnju u tom pogledu sa svim relevantnim faktorima“.

“Mnogo je tu nadležnosti i mnogo je onih koji se pitaju kada je riječ o donošenju odluka, ali naš posao je da budemo neka vrsta fasilitatora, neko ko pomaže i investitorima i domaćim institucijama da saradnja bude efikasna i na obostranu korist.

Kao što sami možete pretpostaviti, bit će različitih iskustava, ali ako budemo djelovali, rezultata će zasigurno biti. Privlačenjem investicija u BiH se malo ko bavio na ovakav način, sistemski, i osim nekih sporadičnih pokušaja i pojedinačnih inicijativa, malo je toga urađeno“, primjećuje on.

Pitanja bez odgovora

“Nije naš posao da procjenjujemo potenciju određenih privrednih grana ili pravimo strategije razvoja u realnom sektoru – to su preveliki zalogaji za kantonalni nivo“

Na koje privedne grane se posebno tipuje kada je riječ o privlačenju investitora, odnosno koje oblasti su procijenjene kao najperspektivnije i koliko su se te procjene podudarile sa do sada iskazanim  interesom potencijalnih ulagača, pitanja su, pak, u vezi s kojima Jašarević potcrtava da je Agencija na raspolaganju da pomogne i olakša procese u svim oblastima “gdje postoji šansa za napredak, ekonomski razvitak, otvaranje radnih mjesta, gdje postoji pismo namjere ili projekt“.

“Nije naš posao da procjenjujemo potenciju određenih privrednih grana ili pravimo strategije razvoja u realnom sektoru – to su preveliki zalogaji za kantonalni nivo i postoje druge institucije koje se time bave, ali naše je da tamo gdje postoji interes investitora da ulože ili vlasti da pronađu ulagače, budemo karika koja će spojiti dva kraja tog procesa“, naglašava on.

Još veću škrtost na odgovorima Jašarević iskazuje kada je riječ o aktivnostima Agencije usmjerenim na ukidanje administrativnih barijera kao jednog od glavnih odvraćajućih faktora za investiranje, to jest iniciranju određenih zakonskih izmjena kojima bi se pojednostavilo i pojeftinilo poslovanje u Kantonu Sarajevo, a u tom kontestu je izuzetno samozatajan i u vezi sa davno najavljenim uspostavljanjem One stop shop šaltera.  Bez njegovog odgovora  su i pitanja o djelovanju Agencije na polju privatizacije, u vezi s kojom je najasno šta je uopće preostalo za prodaju i kolika je knjigovodstvena vrijednost te imovine, kao i o saradnji sa državnom agencijom za privlačenje stranih investicija.

O ovim, kao i brojnim drugim pitanjima, u budućnosti ćemo moći govoriti više i preciznije, imajući u vidu da je ovo nova nadležnost Agencije te da, uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, tek započinjemo jedan proaktivni pristup u kojem nećemo samo čekati investicije da same dođu, nego ćemo sistemski djelovati da ih privučemo i da promoviramo naše privredne i investicijske potencijale.

Za to će biti potrebni i dodatni kapacitete i mnoge druge pripremne radnje, ali je važno da postoji volja, energija i znanje da se promijeni paradigma i donese jedan novi pristup“, zaključuje Jašarević.

Prodaja hotela

Agencija je uspjela prodati hotel Igman

Realizirali smo, nakon godina čekanja, prodaju hotela Igman i očekujemo početak realizacije te investicije, čime ćemo dobiti jedan reprezentativni kompleks koji će obogatiti ponudu i, rekao bih, oživjeti dio potencijala našeg olimpijskog Igmana.

Projekt je, moram to naglasiti, svjetskog nivoa i vjerujem da će donijeti jedan novi kvalitet uz očuvanje prirodnih ljepota i okoliša“, napominje Jašarević.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here