Završen projekt osposobljavanja za tržište rada, 29 majki steklo radno iskustvo

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) objavio je uspješan završetak svoje inicijative, Projekta osposobljavanja nezaposlenih majki za tržište rada, u saradnji s Vladom Republike Češke, dm drogerie markt BiH i Fondacijom Mozaik.

47

Inicijativa je bila usmjerena na rješavanje problema zapošljavanja s kojima se suočavaju nezaposlene žene u Bosni i Hercegovini, posebno žene koje imaju djecu predškolske dobi. Odabrane kandidatkinje imale su jedinstvenu priliku proći sveobuhvatan tromjesečni program osposobljavanja, koji je povećao njihovu zapošljivost.

Prema nedavnoj studiji Ujedinjenih nacija, postizanje većeg rodnog pariteta unutar radne snage ima značajno veći potencijal za jačanje ekonomske održivosti u društvima koja stare i imaju nisku stopu fertiliteta nego što to ima povećanje stopa fertiliteta bez drugih mjera.

U Bosni i Hercegovini, prema trenutnom scenariju, polovina radno sposobnih žena isključena je s tržišta rada i nema prihod kojim bi izdržavala sebe i svoju porodicu.

“Uz značajan potencijal više od pola miliona nezaposlenih žena, postoji i kritična potreba za pružanjem podrške ženama kroz unapređenje njihovih vještina i sposobnosti da se brinu za svoju djecu pružajući im priliku da se aktivno uključe na tržište rada”, naglasio je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je za mene bila velika prekretnica u životu. Donedavno sam bila majka i domaćica, a zahvaljujući ovom projektu, postala sam poslovna žena koja je svojim radom korisna svojoj porodici, kompaniji u kojoj radi i u društvu općenito i to me čini jako ponosnom na sebe. S obzirom na to da sam se prije osnivanja porodice obrazovala i završila fakultet, veoma mi je značilo da sam baš u struci za koju sam se obrazovala dobila priliku da steknem radno iskustvo”, izjavila je Nedžla Karahmet, jedna od žena uključenih u projekt.

Članica Uprave dmBiH Emina Mušinović izjavila je da su majke koje su se pridružile projektu u posljednja tri mjeseca oduševile angažmanom, predanim radom i željom da savladaju što više novih vještina, a dmBiH kao poslodavac shvatio da je svima potrebno što više ovakvih projekata čak i onih koji će duže trajati.

Učešće u ovakvim projektima pomaže poslodavcima da shvate koliko je izuzetnih ljudi izvan kompanije a istovremeno pojednostavljuje proces pronalaska novih zaposlenika.

“Vlada Češke Republike prepoznaje veliki potencijal u uključivanju do sada neaktivnih i nezaposlenih žena na tržište rada i zato smo odlučili podržati ovaj projekt. Nastavit ćemo ga podržavati, kao i nuditi primjere dobre prakse iz naše zemlje, koji se ovdje mogu iskoristiti”. izjavio je Josef Zrzavecký, v.d. šef misije Ambasade Češke Republike u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz UNFPA.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here