Raste proizvodnja gasa u Rusiji

Godišnja proizvodnja tečnog prirodnog gasa (LNG) u Rusiji mogla bi da dostigne 47,3 miliona tona u 2024. godini, što je u skladu sa državnim razvojnim programom.

44
Kako se navodi u zvaničnim dokumentima, proizvodnja goriva će sledeće godine porasti za 40 posto, a očekuje se da će do kraja 2023. godine ona dostići 33 miliona tona.

Kako navodi ruska statistička agencija Rosstat, proizvodnja LNG-a se prošle godine povećala za 8,1 posto, pa sada iznosi 32,5 miliona tona.

Između januara i avgusta ove godine, proizvodnja je pala za 5,3 posto na 20,9 miliona tona.

Ministar energetike Rusije Nikolaj Šulginov rekao je za RIA Novosti da trenutna proizvodnja tečnog prirodnog gasa nije dovoljna da zadovolji potrebe za tim energentom na svjetskim tržištima.

Zamjenik predsjednika vlade Rusije Aleksandar Novak ranije je najavio da će Moskva povećati proizvodnju LNG-a kako bi ublažila efekte smanjenog izvoza gasa kroz gasovode ka Evropi.

Planovi za razvoj LNG-a zahtevaju dodatne resurse gasa za povećanje proizvodnje za dodatnih 34 miliona tona godišnje, sa ciljem dostizanja nivoa proizvodnje od najmanje 100 miliona tona LNG-a godišnje do 2030. godine, kaže Novak.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here