Promocija turističkih potencijala KS u Parizu, Štokholmu, Varšavi, Londonu

U okviru obilježavanje Svjetskog dana turizma, Turistička zajednica Kantona Sarajevo će ljepote grada i države Bosne i Hercegovine predstaviti na sajmovima u Parizu, Stokholmu, Varšavi, Londonu.

35
Haris Fazlagić, v.d. predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, je potvrdio da će, nakon ljetnje pauze, aktivnosti biti usmjerene na sajmovima na kojima će sa partnerima, hotelijerima, turističkim agencijama, predstaviti turističke potencijale Sarajeva i države.

“Od ove sedmice sedmice krećemo u posjetu Parizu, Stokholmu, Varšavi, Londonu. Do kraja godine smo u Turskoj, Kini, Japanu, Južnoj Koreji. Već imamo pozive za Srbiju – Kragujevac i Novi Sad”, kazao je Fazlagić.

Dodao je kako su već započeli aktivnosti na izradi plana učešća na sajmova za sljedeću godinu kako bi što kvalitetnije predstavili na svim meridijanima, kontinentima ljepote Sarajeva i sve što Sarajevo nudi.

Na sajmovima će biti ponuđene različite turističke, sezonske teme. Tako će u Londonu prezentirati sezonu skijanja na olimpijskim planinama, a na sajmu u Stokholmu će imati ponudu za one treće životne dobi, a Sarajevo ima šta da ponudi za njih – dobre hotele, velnes centre, prirodna bogatstva – planine, šume, rijeke.

Iako sva ta putovanja iziskuju finansijsku podršku, Fazlagić ističe kako su benefiti veći – jer je primarni zadatak Turističke zajednice KS da svjetskim centrima prezentiraju ljepote Kantona Sarajevo.

S obzirom da je turizam globalni fenomen i najbrže rastuća industrija u svijetu, Sarajevo, i te kako ima šta da ponudi – ima dobar geografski položaj, okruženo je olimpijskim planinama na kojima ljubitelji skijanja vole boraviti, što spada u domen sportskog turizma. Priroda je jedinstvena – rijeke, vrela, vodopadi.

Za ljubitelje historije, umjetnosti, grad živi punim plućima. Jedni od najstarijih spomenika kulture su u Sarajevu. Svakodnevni kulturni događaji su rijetkost u svijetu, ali Sarajevo ih ima – izložbe, promocije knjige, filmski festivali, otvorene pozorišne scene na čijim se daskama odvija bajka – navodi Fazlagić.

Dodaje kako je Sarajevo jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti – trajno otvoreni grad, a ljudi u njemu dobri domaćini.

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, za šest mjeseci ove godine Kanton Sarajevo je posjetilo 294.970 turista, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 32,70 posto.

U tom periodu ostvareno je 579.483 noćenja, što je za 26,5 posto više u odnosu na isti period lani.

Najveći broj gostiju u prvom polugodištu ove godine u Kantonu Sarajevo bio je iz Hrvatske 44.128, Turske 34.294, Srbije 20.859, Slovenije 13.140, Njemačke 10.981 itd.

Osim posjeta kulturno-historijskim spomenicima, muzejima, u samom središtu glavnog grada BiH, turisti redovno žele da posjete i druge zanimljive destinacije na području Kantona Sarajevo, posebno u sklopu zaštićenih područja: Vrelo Bosne, Trebević, Bijambare.

Ono na šta turistički radnici upozoravaju, i šta ističu kao prioritet i primarni zadatak u razvoju turizma je nuđenje i obogaćivanje sadržaja kako bi se turisti, gosti, zadržavali što više dana na području Kantona Sarajevo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here