Zeleni koridori CEFTA smanjili čekanje za 10 minuta po kamionu

Ova inicijativa, omogućena kroz SEED+ sistem za elektronsku razmjenu podataka, preoblikuje carinsku saradnju i ubrzava trgovinu između zemalja potpisnica Centralnoevropskog sporazuma o slobodno trgovinu CEFTA i EU.

55

SEED+ sistem, koji u potpunosti finansira EU, olakšava sigurnu i efikasnu razmjenu podataka između carinskih uprava, poboljšavajući analizu rizika i značajno smanjujući vrijeme čekanja i troškove.

Prvu godina implementacije inicijative Zeleni koridori CEFTATransportne zajednice sa Evropskom unijom, odnosno, Grčkom dala je pozitivne rezultate. Ova inicijativa, omogućena kroz SEED+ sistem za elektronsku razmjenu podataka, preoblikuje carinsku saradnju i ubrzava trgovinu između zemalja potpisnica Centralnoevropskog sporazuma o slobodno trgovinu CEFTA i EU.

Niži troškovi

SEED+ sistem, koji u potpunosti finansira EU, olakšava sigurnu i efikasnu razmjenu podataka između carinskih uprava, poboljšavajući analizu rizika i značajno smanjujući vrijeme čekanja i troškove. Njegova fleksibilnost i prilagodljivost osigurava besprijekornu trgovinu i minimizira administrativna opterećenja.

Posvećenost unapređenju trgovinu, naglašava Gačević

„Inicijativa Zeleni koridori pokazuje posvećenost CEFTA i EU unapređenju trgovine i izgradnji bližih ekonomskih veza između njih. Ne samo da je inicijativa dokazala svoju efikasnost, već je i postavila temelje za buduću poboljšanu saradnju, podstičući jaču povezanost između zemalja potpisnica CEFTA i EU. Optimizacijom carinskih procesa i osiguranja efikasnog upravljanja granicom, inicijativa podržava preduzeća da prošire svoja tržišta sa nižim troškovima“, izjavila je Danijela Gačević, vršiteljica dužnosti direktora Sekretarijata CEFTA-e.

Direktori nadležnih carinskih uprava obuhvaćenih inicijativom izrazili su snažnu podršku ovom projektu.

Uprava carina Republike Sjeverne Makedonije snažno je opredijeljena za olakšavanje trgovine u svakom pogledu, jer to povećava konkurentnost trgovačkih kompanija na međunarodnom tržištu, a istovremeno osigurava efikasnost i sigurnost upravljanja granicom. Uspostavljanje Zelenih koridora u okviru CEFTA i širenje ove inicijative prema državama članicama EU koje je počelo uspostavljanjem elektronske razmjene podataka između naše zemlje i Grčke u julu 2022. godine, podržava transparentnost i predvidljivost lanaca nabavke, postavljajući čvrste temelje za budućnost integracija zemalja potpisnica CEFTA u EU”, kazao je Stefan Bogoev, generalni direktor Uprave carina Republike Sjeverne Makedonije.

George J. Pitsilis, šef Nezavisne uprave za javne prihode Republike Grčke ocijenio je učešće u ovoj inicijativi izuzetno značajnim.

“Naša saradnja sa CEFTA-Transportnom zajednicom i Upravom carina Sjeverne Makedonije nam je svima bila od koristi, jer je uticala na mnoga pitanja prekogranične trgovine. SEED+ je alat sa dodanom vrijednošću u poboljšanju olakšavanja trgovine, istovremeno osiguravajući efikasnije kontrole” izjavio je Pitsilis.

Prekretnica za povezanost u regionu

Podaci prikupljeni tokom prve godine provedbe inicijative Zeleni koridori sa Grčkom poslužit će kao osnova za buduće analize.

Prvu godinu provedbe inicijative Zelenih koridora sa EU Matej Zakonjsek, direktor Stalnog sekretarijata prometne zajednice ocjenjuje kao značajnu prekretnicu za povezanost i transport u regionu.

“Ova inicijativa je približila ekonomije, pojednostavljujući granične procedure i skraćujući vrijeme čekanja. Uspjeh ovih zelenih koridora naglašava njihovu važnost u jačanju povezanosti, olakšavanju trgovinskih tokova i jačanju regionalne integracije. Kako nastavljamo nadograđivati ovo postignuće, radujemo se daljem poboljšanju transportnih veza i jačanju bližih ekonomskih odnosa sa našim partnerima iz EU“, rekao je Zakonjsek.

Podaci prikupljeni tokom prve godine provedbe inicijative Zeleni koridori sa Grčkom poslužit će kao osnova za buduće analize. Zeleni koridori u okviru CEFTA pokazali su da se vrijeme čekanja u prvoj polovini 2023. smanjilo u prosjeku za 10 minuta po kamionu, što je rezultiralo ukupnom uštedom od 5.459 dana u odnosu na podatke iz 2022. godine.

Memorandum o razumijevanju o razmjeni podataka potpisan je između uprava carina Sjeverne Makedonije i Grčke u julu 2022. godine, zatim Memorandum o razumijevanju između carinskih uprava Albanije, Italije i Crne Gore potpisan u septembru 2022. godine i Memorandum o razumijevanju između uprava carina Albanija, Hrvatska i Crna Gora. Uspostavljena saradnja služi kao osnova za sav budući transport i trgovinu od svih CEFTA potpisnica ka državama članicama EU.

Unapređenje pomorske trgovine

Plavi koridori za poboljšanje pomorskog saobraćaja

Osim inicijative Zeleni koridori, od jeseni prošle godine CEFTA -Transportni sekretarijat je pokrenuo i inicjativu Plavu koridori koja će, za početak, poboljšati pomorski saobraćaj između Albanije, Crne Gore i Italije. I ova inicijativa razvijena je zahvaljujući SEED+, sistemu za elektronsku razmjenu podataka, koji je operativan u CEFTA.

Uspostavljanje inicijative Plavi koridori ocijenjeno je kao važna prekretnica za zemlje potpisnice CEFTA imajući u vidu činjenicu da će provedba inicijative i saradnja u okviru nje služiti ne samo Albaniji i Crnoj Gori, već i drugim članicama CEFTA koje će koristiti luke u Albaniji i Crnoj Gori za trgovinu. Ova saradnja otvara mogućnosti za dalje širenje inicijativa Zelenih i Plavih koridora prema ostalim državama članicama EU.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here