Evropljani su preko sigurne mjere izloženi hemikaliji iz plastike

Evropljani su još uvijek izloženi prekomjernim količinama bisfenola A.

20
Evropljani su još uvijek izloženi prekomjernim količinama bisfenola A, štetne kemikalije poznate kao BPA koja se desetljećima koristi u proizvodnji određenih plastičnih proizvoda, objavila je krajem prošlog tjedna Evropska agencija za okoliš.

Agencija EU-a priopćila je da su uzorci urina prikupljeni od Evropljana u više zemalja otkrili da je izloženost BPA-u i dalje “znatno iznad prihvatljivih razina zdravstvene sigurnosti” i predstavlja potencijalni rizik za milijune ljudi.

BPA je sintetička kemikalija koja se široko koristi u plastičnim i metalnim posudama za hranu, višekratnim bocama za vodu i cijevima za pitku vodu.

Čak i u malim dozama, kemikalija može oslabiti imunosni sustav, navela je agencija.

Ostali zdravstveni problemi koje BPA može uzrokovati uključuju neplodnost i alergijske reakcije na koži.

Bisfenol A i dva druga bisfenola koji se koriste kao zamjena za BPA izmjereni su u urinu 2756 odraslih osoba iz 11 zemalja: Hrvatske, Češke, Danske, Francuske, Finske, Njemačke, Islanda, Luksemburga, Poljske, Portugala i Švicarske.

“Razina prekoračenja varirala je između 71 posto i 100 posto”, rekla je EEA sa sjedištem u Kopenhagenu za tih 11 zemalja.

“Zahvaljujući revolucionarnom EU-ovom istraživačkom projektu ljudskog biomonitoringa, možemo vidjeti da bisfenol A predstavlja mnogo rašireniji rizik za naše zdravlje nego što se dosad mislilo”, izjavila je izvršna direktorica EEA-e Leena Ylä-Mononen.

“Moramo ozbiljno shvatiti rezultate ovog istraživanja i poduzeti više radnji na razini EU-a kako bismo ograničili izloženost kemikalijama koje predstavljaju rizik za zdravlje Evropljana.”

BPA je već godinama zabranjen u plastičnim bocama i ambalaži koja sadrži hranu za bebe i malu djecu u EU.

U veljači 2018. blok je također uveo stroža ograničenja za BPA u svim materijalima koji dolaze u dodir s hranom.

IZVORHINA
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here