U Sarajevu počeo prestižni svjetski naučni događaj CMBEBIH’23  MEDICON2023

Riječ je o Međunarodnoj konferenciji o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH’23) i Mediteranskoj konferenciji za medicinski i biološki inžinjering i računarstvo (MEDICON‘23). Događaj će trajati od 14.-16. septembra u organizaciji  Društva za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Verlab Institutom i drugim partnerima. 

56

U Sarajevu je otvoren prestižni svjetski događaj koji okuplja više od 300 naučnih, privrednih i političkih autoriteta iz 40 zemalja.

Nakon uvodnog intoniranja himne, Naida Kundurović, koja je na otvaranju ceremonije pozdravila sve posjetioce, najavila je fascinantno video-putovanje kroz ljudsku evoluciju. Tokom video-prezentacije je istaknuto, između ostalog, da je danas, zahvaljujući tehnološkim dostignućima, ljudima dostupan cijeli svijet putem interneta i naprednih tehnologija.

U ime člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisa Bećirovića, prisutnima se obratio Mirza Kršo.

Kršo je u svom obraćanju naglasio da svi imamo razloga biti ponosni da se dvije ovako značajne konferencije dešavaju u Bosni i Hercegovini te da će BiH u toku tri dana biti u centru akademske i stručne zajednice iz oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa. „Nauka mora biti osnova našeg razvoja, kako društva tako i ekonomije,“ naglasio je Kršo te posebno istakao da ne smijemo biti pasivni posmatrači tehnološkog napretka, već njegov aktivan član.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nakon iskazanog zadovoljstva i zahvalnosti što je dio ove značajne konferencije, naglasio je da je Federacija BiH prepoznala potrebu ulaganja u istraživanje i razvoj, posebno kada je u pitanju razvoj zdravstvenog sektora. Ulaganje u obrazovanje nameće se kao jedan od ključnih preduslova razvoja i priključivanja savremenom društvu.

Edin Forto, ministar komunikacija i saobraćaja, naglasio je da su za cijelu Bosnu i Hercegovinu ovakvi događaji veliki izazov i da je građanima neophodno da usvajaju nova znanja u okvirima digitalnih dostignuća te da se mora više ulagati u istraživanja što bi doprinijelo društvu u cjelini.

Stefano Ellero je u svome obraćanju prisutnima, nakon uvodnog pozdrava, istakao da su diskusije ovog tipa od velikog značaja za cijeli Balkan na putu ka Evropskoj uniji. Bioinženjering nudi ogromne mogućnosti za inovacije i povezivanja sa evropskim tržištem te Bosna i Hercegovina mora intenzivno raditi na osnaživanju ljudskog znanja.

Jasna Duraković, federalna ministrica obrazovanja i nauke je u svome govoru prisutnima istakla da je ovo sjajna stvar te da je značaj same konferencije naglašen i od strane premijera Nikšića i ministra Forte. Duraković je također podvukla važnost brzine i investiranja u nova znanja kako bi bh. Društvo išlo u korak sa svjetskim tehnološkim dostignućima.

Adriana Velazquez Berumen je video-putem naglasila da se tehnološki alati moraju iskoristiti u svakoj naučnoj oblasti, a posebno je važno koristiti ih u svrhe poboljšanja medicine.

Na kraju se, nakon srdačnog pozdrava, prisutnima obratila prof. dr. Lejla Gurbeta Pokvić te istakla da danas cijela BiH treba slaviti zajednički rad mnogih eminentnih stručnjaka i stručnjakinja te da je ovo prilika da se, pred mnogim gostima koji dolaze sa svih strana svijeta, pokaže da se i u BiH radi na usvajanju tehnoloških znanja i dostignuća. Moć tehnologije i inovacija mogu stvoriti kvalitetniju budućnost.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here