Formiranje integrisanih graničnih prelaza u interesu građana i privredne zajednice

Sastanku su, osim ministra Košarca, prisustvovali ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić i ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto, te gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

46
Zajednička ocjena je da bi formiranje integrisanih graničnih prelaza bilo značajan iskorak i omogućilo brži protok ljudi i roba, smanjenje zastoja na graničnim prelazima, te olakšavanje spoljnotrgovinskog prometa i unapređenja poslovanja domaćih privrednika. Sagovornici su poseban fokus u tom kontekstu stavili na granične prelaze Zupci-Sitnica, Vardište-Kotroman, Rača-Sremska Rača, Izačić-Ličko Petrovo Selo.

Razgovarano je takođe o unapređenju funkcionisanja malograničnih prelaza za pogranični saobraćaj između BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, te je dogovoreno da se ovo pitanje intenzivira posredstvom nadležnih mješovitnih komisija za praćenje sporazum o određivanju graničnih prelaza i pograničnom saobraćaju, pri čemu će se zastupati interesi lokalnih zajednica, Republike Srpske i Federacije BiH, te institucija na nivou BiH.

Sagovornici su usaglasili da, u skladu sa ustavnim nadležnostima, zajedniči rade na realizaciji dogovorenoh ciljeva, kako bi konačni rezultati bili vidljivi u prvom kvartalu naredne godine.

Na sastanku je dogovoreno i da se ponovo pokrene inicijativa o uspostavljanju redovnih autobuskih linija na relaciji Trebinje – Herceg Novi i Trebinje – Dubrovnik, na osnovu iskazanih potreba lokalnog stanovništva. Zaključeno je da će ovim biti deblokiran višegodišnji zastoj u realizaciji inicijative, koji je prouzrokovan čestim promjenama političkih okolnosti u zemljama regije, ali i političkim nerazumijevanjem u BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here