“Sajam šljive“ okupio oko 300 izlagača

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive otvoren je u Gradačcu u prisustvu brojnih zvanica i trajat će do 26. avgusta 2023. godine.

54

Generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je tradicionalno jedan od pokrovitelja ovog sajma, Nihad Bajramović je u svom obraćanju rekao da je proizvodnja hrane strateška proizvodnja za svaku državu i da se bh. proizvođači trebaju okrenuti povećanju proizvodnje radi zadovoljenja potreba domaćeg tržišta i to onih proizvoda za koje već imamo kapacitete.

„Globalna kriza koja je zahvatila svjetsku ekonomiju pokazala je da je sektor proizvodnje hrane najvažniji, ali i najosjetljiviji. Ukupna vrijednost vanjskotrgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenog sektora u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 2,7 milijardi KM, što je skoro 12 posto od ukupne vanjskotrgovinske razmjene BiH. Izvoz je iznosio nepunih 511 miliona KM, dok je vrijednost uvoza oko 2,2 milijarde KM. Deficit u ovom industrijskom sektoru je 1,7 milijardi KM i povećan je za 10,9 posto u odnosu na deficit u istom vremenskom periodu u 2022. godini“, kazao je Bajramović i dodao da su uzgoj i proizvodnje šljive jedna je od privrednih grana koje imaju dugu istoriju u BiH.

„U 2022. godini proizvedeno je više od 134 hiljade tone šljiva, što je povećanje od dva posto u odnosu na 2021. godinu. U istom periodu izvezeno je nešto više od šest hiljada tona šljiva u vrijednosti od 11,1 milion KM, dok je u 2021. godini bilo izvezeno 5.739 tona u vrijednosti od 10,5 miliona KM. Konkurentnost, rast i razvoj ovog sektora je nemoguć bez zajedničke tj. ukrupnjene ponude na inostranim tržištima i promocije bosanskohercegovačke šljive kao brenda, ali i zaštite domaćih proizvođača od prekomjernog uvoza“, istakao je Bajramović.

Sajam šljive u Gradačcu je manifestacija koja je pokrenuta još 1969. godine i najstarija je specijalizovana sajamska manifestacija u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnji Sajam šljive će ponuditi brojne podsajamske sadržaje kao što su 6. Međunarodni sajam pčelarstva sa međunarodnim učešćem ali i niz stručnih i naučnih skupova. Cilj sajma je, osim predstavljanja poljoprivrednih i prehrambenih artikala, nastaviti promociju privrede i turističkih potencijala Bosne i Hercegovine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here