Neum, bosanskohercegovačka oaza na Jadranu

107

Business Magazine i Federalno Ministarstvo okoliša i turizma zajedno u projektu

Turistički dragulji BiH

U periodu  januar – septembar 2022. Neum je posjetilo 75.278 gostiju, od čega 38.132 domaćih i 37.146 stranih, koji su ostvarili 243.529 noćenja

Nedavno izgrađeni put za Stolac približio je Neum svojim gostima i značajno olakšao pristup do njega

Neum, o kojem najstariji sačuvani zapisi datiraju iz 533. godine, kada se spominje kao rimski municipij Neuense, oduvijek je predstavljao značajnu raskrsnicu puteva koji su vodili od jadranske obale prema unutrašnjosti, zbog čega su se za njega stoljećima otimali razni zavojevači – od Mlečana, preko Turaka, do Autro-Ugara.

Jači od pandemije

Nakon što je po završetku Drugog svjetskog rata definitvno vraćen svojoj matici – Bosni i Hercegovini, u Neumu su se počela graditi prva odmarališta, hoteli i ostali turistički sadržaji, transformirajući taj jedini bosanskohercegovački grad na moru u regionalno vrlo popularnu destinaciju za odmor. Kao jedan od jadranskih gradova sa najvećim brojem sunčanih dana te drugim prirodnim blagodetima, poput izuzetno mirnog mora uslijed zaštićenosti zaliva poluotocima Pelješac i Klek, Neum je izgradio imidž savršenog mjesta za porodični odmor tokom svih godišnjih doba, u prilog čemu govori kontinuirani trend rasta broja turističkih posjeta, koji nije ozbiljno poljuljan čak ni na vrhuncu pandemije korona virusa.

Neumske plaže nisu bile opustjele čak ni u jeku korona krize

“Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u periodu  januar -septembar 2022. godine Neum je posjetilo 75.278 gostiju od čega 38.132 domaćih i 37.146 stranih . Ostvareno je 243.529 noćenja,  od čega 110.100  domaćih i 133.429  stranih gostiju.

Dakle, 2022. je bila značajno uspješnija od 2021. godine,  kada je bilo 52.658 gostiju (za isti period), od čega 36.837 domaćih i 15.821 stranih. Broj noćenja u 2021. je također bio manji – ostvareno ih je 168.374, od čega 112.494 domaćih i 55.880 stranih gostiju.

Dakle, može reći da su hotelijeri te vlasnici restorana i privatnog smještaja zadovoljni prošlogodišnjom turističkom sezonom”, kažu za Business Magazine iz Turističke zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Govoreći o glavnim turističkim adutima Neuma i smjeru djelovanja u kontekstu njihovog dodatnog jačanja, iz Turističke zajednice uz mediteransku klimu  i čist primorski zrak, ukazuju u prvom redu na šetnje obalom, noćnu zabavu i sportove na vodi, koji “ostaju dugo u lijepom sjećanju“.

“Hercegovačka izvorna kuhinja i razni morski specijaliteti od ribe, rakova i školjki, samo su dio bogate gastro ponude.

Zaleđe Neuma je bogato nasadima maslina i vinograda, idealno područje za ljubitelje agroturizma.

Također, nedavno izgrađeni put Stolac – Neum je približio Neum svojim gostima I značajno olakšao pristup do njega. Blizina Parka prirode Hutovo blato, Mostara, Međugorja, Počitelja i Stoca dodatni su motiv, pored već navedenih, da se provede dio godišnjeg odmora u našem jedinom primorskom gradu“, potcrtavaju iz turističke zajednice HNK.

Jedna od komparativnih prednosti Neuma svakako su smještajni kapaciteti raznih kategorija u  hotelima, motelima te privatnim apartmanima i sobama za iznajmljivanje, koji raspolažu sa više od 20.000 kreveta, a čije su cijene usluga znatno povoljnije u odnosu na konkurenciju u ostalim jadranskim turističkim centrima.

Neumski smještajni kapaciteti premašuju 20.000 kreveta

Kada je riječ o vanpasionskoj ponudi, gostima koji se ne ograničavaju samo na  plivanje i sunčanje Neum pruža priliku za razne “adrenalinske“ aktivnosti, poput  vožnje skuterima i gliserima te skijanja na vodi i surfanja, a na raspolaganju su im i brojni košarkaški, fudbalski i odbojkaški tereni.

Mada ne važi za ljetovalište sa burnim noćnim životom, Neum obiluje koncertima i  svirkama uživo na otvorenom, kao i diskotekama u kojima se mlađi gosti mogu zabaljati sve do jutra. Tu vrstu turisitičke ponude zaokružuje EtnoFest Neum koji se još od 1996. godine održava se krajem avgusta i do danas je izrastao u jedan od najprepoznatljivijih muzičkih, ali i općenito kulturnih događaja na Jadranu i u BiH, koji okuplja najveće regionalne muzičke zvijezde.

Ljubitelji kulturno-historijskih znamenitosti, pak, mogu uživati u izuzetno bogatoj lepezi artefakata i arheoloških lokaliteta iz različitih perioda – od prahistorijskih naselja, grobnica iz bronzanog i  željeznog doba,  antičkih iskopina, srednjovjekovnih sela, crkava i  nekropole stećaka, do graditeljskog nasljeđa iz  novijeg  doba, uglanom lociranih u neumskom zaleđu.

Cesta do Stoca približila je Neum unutrašnjosti zemlje

Kulturna baština

U novom, priobalnom dijelu Neuma, uspomenu na prohujala vremena čuva dijelom urušena kula u Jazini, o kojoj lokalno stanovništvo čuva predaju da ju je osamdesetih godina 17. stoljeća izgradio čuveni serdar Nikola Nonković iz Zažablja. Na neumskoj obali još leže i tri topa, koji nikada nisu bili u upotrebi, već su služili isključivo za vezivanje brodova. Na Polači, pak, nalazi se Koruntina, kuća u kojoj je u vrijeme kuge bio karantin za posade brodova.

U starom Neumu, sačuvana je historijska  jezgra sela, s vrtom Ljanik u kojem se, kako tvrde Neumljani, sadio i uzgajao najkvalitetniji duhan u Hercegovini, “koji se slao na carske dvore u Evropu“. Iznad sela je crkva svetog Ante, izgrađena 1904. godine, čija obnova je počela tek u martu prošle godine, a u novom naselju je župna crkva Gospe od zdravlja, u čijoj kripti je od 2007. smješten Muzej i Galerija Neum, gdje je izloženo više od 500 eksponata arheološkog  i etnografskog karaktera, od kojih se najvrednijim smatraju artefakti pronađeni u grobu ilirskih ratnika iz petog stoljeća prije nove ere, te blizu 400 umjetnina nastalih uglavnom u neumskoj umjetničkoj koloniji.

EtnoFest Neum izrastao je u prepoznatljivu kulturnu manifestaciju

U  Gornjem   Kleku, odnosno prostoru od  Jazine  do  Stedrice, na granici sa  Hrvatskom,  uzdižu se Mala,  Velika i  Maljurića  gradina.

Ostaci najstarijeg antičkog naselja na području Neuma, pak, nalaze se na Bubregu, zaravni brda Zrnjeva, kod današnjeg Vranjeva Sela . Riječ je o  ostacima   rimske  vile  i   naselju osnovanom u prvom stoljeću  uz cestu  koja je vodila  iz  Narone   (Neretvanske doline)  prema Epidauru  (Cavtatu).  Na  ostacima  antičke  arhitekture u srednjem vijeku nastala je  nekropola  stećaka, koja je, zajedno sa rimskim naseljem uvšteno na  listu  nacionalnih   spomenika   BiH.

Iznad  Kiševa također je locirano nekoliko gradina,  među  kojima  se posebno  izdvaja Grad, a na području sela je grupa prahistorijskih grobnica te nekropola  stećaka. Inače, Kiševo važi za selo sa najvećim potencijalom za etno turizam, čijem razvoju bi trebala doprinijeti  nova  magistralna   cesta koja  ga  povezuje  s   Neumom.

Po  bogatstvu   i   raznovrsnosti   kulturnog   nasljeda   neprikosnoveni lider neumskog karaja je selo Gradac, o čijem hiljadugodišnjem kontinuitetu naseljenosti, govore arheološki ostaci iz kamenog doba pronađeni na brdu Glimač, antička naselja na lokalitetimaa Oklaci i Grude, gradine na Malokrnu i Pasjeki, crkva svete Ane, obnovljena  1619.  godine, jedan od najstarijih  sačuvanih sakralnih  objekata u  tom dijelu  Hercegovine, crkva  uznesenja   blažene  Djevice Marije, sagradene 1887.  na ostatcima  antičkog naselja, kapele  Gospe  od Karmela  iz  1859. godine, nekropole  stećaka  Grana  greb  i  Potkaporovina, ali i nekoliko srednjovjekovnih podruma vina…

Prirodne blagodeti Neum čine pogodnim za odmor tokom cijele godine

U neumskom zaleđu su i selo Zukovice, kroz koje prolazi Put soli, koji je povezivao Ston sa Bosnom, i kojim je, prema predanju, bosanska kraljica Katarina pred turskom najezdom pobjegla za Rim, te Hutovo – svojevrsni muzej na  otvorenom,  sa Hutovskom i drugim gradinama iz bronzanog i željeznog doba, srednjovjjekovnom nekropolom Crkvine i Hutovskim  gradom  iz 17. stoljeća, Crnoglav – lokacija nekropole sa 84 stećka uz koju je smještena nastarija kapelica u Hercegovini, kao i brojna druga naselja i zaseoci sa obiljem artefakata iz praktično svih historijskih perioda…

Benefiti od Pelješkog mosta

Pelješki most nije ugrozio neumski turizam

Na pitanje o uticaju otvaranja Pelješkog mosta na neumski turizam, odnosno  najvidljiviji m pozitivnim i eventualnim negativnim efekti ma realizacije tog projekta na posjetu Neumu, iz Turističke zajednice HNK odgovoraju u izuzetno optimističnom tonu.

“Smatramo da je Pelješki most Neumu donio puno više dobrog i pozitivnog nego negativnog.

Puštanjem u promet Pelješkog mosta, Neum se prometno rasteretio i turisti su izbjegli nepotrebne gužve koje su stvarale prometni čep od jednog do drugog graničnog prelaza. Pojedini objekti , naročito oni koji se nalaze uz magistralu, osjetit će određeni gubitak, ali smatramo da to neće značajnije uticati na njih”, objašnjavaju iz Turističke zajednice.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here