EPBiH najavila veliki zaokret i rekordne poslovne rezultate

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine oglasili su se saopštenjem povodom poslovnih rezultata u prvih šest mjeseci ove godine.

37
Prema medijskim izvještajima iz protekle sedmice, EPBiH ostvarila je gubitak od oko 24,5 miliona KM u prvoj polovini godine. Istovremeno, Elektroprivreda HZHB Mostar ostvarila je dobit od 53,6 miliona maraka u istom periodu.

“Za početak, uporediti ove dvije kompanije u smislu poslovnog rezultata je skoro pa nemoguće jer poslovna filozofija nije ista. Mi jedino što imamo isto je zakonski okvir, proizvod i cijenu. Način proizvodnje nije ni blizu isti. Mi 80 posto energije proizvodimo iz uglja i možemo da upravljamo proizvodnjom i zalihama energije (akumulacijama vode i depoima uglja) a oni 100 posto energije proizvode iz vode i vrlo teško upravljaju i proizvodnjom a posebno zalihama (akumulacijama)”, poručili su iz Elektroprivrede BiH.

Dalje navode da se ova godina može smatrati iznimno kišnom godinom koja pogoduje proizvođačima iz vode što druga EP jeste, a ujedno je cijene energije držala na srazmjerno niskom nivou.

“Oni su tu energiju morali proizvoditi i prodavati po važećim tržišnim cijenama (koje su niske). Mi nismo, proizvodili smo koliko je trebalo za domaći konzum i čuvali depoe uglja te dodatno nabavljali ugalj, čuvali smo akumulacije”, navode iz EPBiH.

Rezultat toga je, ističu, da imamo više od pola miliona tona uglja na depoima (prepuni depoi) i pune akumulacije na Neretvi.

“To ako pretvorimo u energiju je oko 650GWh energije ili 650000MWh. Zašto smo to radili? Zato jer je planiramo proizvesti i prodati u četvrtom kvartalu (septembar-decembar) kada su cijene znatno veće. Da smo to prodavali u prethodnom periodu po znatno nižim cijenama (prosjek 80 eura za megavat struje) ostvarili bi prihod od 52 miliona eura i naš poslovni rezultat bi srazmjerno ovom iznosu bio veći i pozitivniji (ne treba zaboraviti da je svaka tona uglja plaćena i deponirana i nije potrošena).

Mi smo se odlučili da tu energiju prodajemo u četvrtom kvartalu po znatno većim cijenama (trenutna prosječna cijena je 140 eura po megavatu) tako da očekujemo prihod od 91 milion eura što je za 39 miliona eura više”, kazali su.

Očekuju da će poslovni rezultat EPBiH biti na kraju godine rekordan i trebao bi biti veći od 100 miliona KM dobiti.

“Svjesna je ova uprava da to u javnosti neće biti naš rezultat već rezultat nove uprave, ali smo mi opredijeljeni da je interes ove kompanije i sigurno i stabilno poslovanje važniji od bilo čijeg parcijalnog ili ličnog interesa. Važniji je od svih prethodnih i budućih uprava i svih prethodnih i budućih vlada. Zadatak dolazećoj upravi je da na jednostavan način realizuje i nastavi trend stabilnog i sigurnog poslovanja kompanije”, poručili su iz EPBiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here