Banke predvode listu najvećih svjetskih kompaniju Global 2000

Jubilarna 20. lista Global 2000 najvećih svjetskih kompanija koju je objavio američki Forbes, donijela je promjenu na vrhu, ali poslužila analitičarima i kao sjajna ilustracija kretanja na svjetskom tržištu u posljednjih 20 godina. Ovogodišnju listu predvodi američki JPMorgan Chase, Saudi Aramco je drugi i jedina kompanija koja nije banka među pet najvećih svjetskih kompanija, jer preostala tri mjesta zauzimaju tri kineske banke.

53

611 kompanija iz SAD na listi Global 2000

Na listi su kompaniju iz 58 zemalja

74 posto pala tržišna vrijednost AIG

Američki magazin Forbes objavio je početkom juna jubilarno, 20. izdanje Global 2000, rang listu najvećih svjetskih kompaniju. Kako navode u Forbesu, jubilarna lista  pokazuje koliko se toga promijenilo od prvih godina 21. stoljeća. Prva tri mjesta na listi 2003. godine pripadala su američkim kompanijama Citigroup, General Electric i American International Group. Njujorška banka Citigroup i dalje je rangirana među 25 najvećih svjetskih kompanija, ali su nekada dominantni AIG i GE daleko od vrha rang liste.

Među kompanijama koje su zauzele mjesto među prvih 10 su ovogodišnji broj 1, JPMorgan, tri velike kineske banke u državnom vlasništvu i tehnološki giganti poput Applea i Alphabeta (nekadašnji Google). Saudi Aramco, državni proizvođač nafte iz Saudijske Arabije koji je izašao na berzu sa najvećim IPO-u ikada 2019. godine i od tada je stabilan među prvih pet najvećih svjetskih kompanija.

Slijedeća tri mjesta zauzimaju kineske banke. ICBC, inače, poznata kao Industrijska i komercijalna banka Kine, Kineska građevinska banka i Poljoprivredna banka Kine.  Aktiva ICBC vrijedna 6,1 trilion dolara je najveća koju ima jedna svjetska kompanija.

ICBC ima najveću aktivu vrijednu 6,1 trilion dolara

Najviše kompanija iz SAD

JPMorgan, najveća američka banka sa aktivom od 3,7 triliona dolara, na vrhu je liste prvi put od 2011. godine i izašla je jača iz regionalne bankarske krize koja je pogodila SAD ovog proljeća, sa više depozita i akvizicijom propale First republic bank.

Prošlogodišnji broj 1, Berkshire Hathaway Warrena Buffetta, pao je na 338. mjesto zbog nerealiziranih gubitaka u svom investicionom portfelju.

JPMorgan Chase i Jamie Demon vratili poziciju 1

Global 2000 rangira najveće kompanije na svijetu koristeći četiri parametra: prodaju, profit, imovinu i tržišnu vrijednost.

Ukupno, sve kompanije na listi za 2023. imaju 50,8 triliona dolara vrijednost prodaji, 4,4 triliona dolara dobiti, 231 trilijon dolara vrijednosti imovine i 74 triliona dolara tržišne vrijednosti.

Kumulativna dobit, imovina i tržišna vrijednost blago su smanjeni u odnosu na prošlu godinu, iako je ovo prvi put da je ukupni prihod premašio 50 triliona dolara. Na listi se nalaze kompanije iz 58 zemalja. Najviše kompanija na listi dolazi iz SAD, ukupno 611 kompanija, a Kina je druga sa 346 kompanija na Global 2000 rangiranju. Još jedino Japan ima više od 100 kompanija na ovoj listi, ukupno 192.

Prilikom sastavljanja liste, istraživački tim Forbesa koristio je dostupne podatke za prethodnih 12 mjeseci.

JPMorgan Chase kojeg predvodi izvršni direktor Jamie Dimon vratio je poziciju broj 1, koju je imao prije tačno 12 godina. Ukupni prihod kompanije iznosio je 180 milijardi dolara i za posljednjih 12 mjeseci veći je za 44 posto u odnosu na 125 milijardi dolara prihoda u prošloj godini, uglavnom zahvaljujući povećanju neto kamatnih marži. Ako bi se oduzeli viši troškovi kamata prihodi JPMorgana bi iznosili 136 milijardi dolara neto prihoda ili 13 posto više nego prethodne godine.

Saudi Aramco od izlaska na berzu 2019. je stalno među prvih pet

“Američka ekonomija je i dalje na općenito zdravim osnovama – potrošači i dalje troše i imaju jake bilanse, a kompanije su u dobrom stanju. Međutim, olujni oblaci koje smo pratili u protekloj godini ostaju na horizontu, a previranja u bankarskoj industriji doprinose ovim rizicima”, rekao je Dimon u saopćenju za javnost prilikom objave rezultata JPMorgana u prvom kvartalu ove godine.

Prošlogodišnji broj 1, Buffetov Berkshire Hathaway pao je sa prvog mjesta na 338. mjesto zbog neto gubitka od 22,8 milijardi dolara u posljednjih 12 mjeseci. Kompanija je zabilježila gubitak od 43,8 milijardi dolara samo u drugom tromjesečju prošle godine zbog pada svog investicionog portfolija koji uključuje velike udjele Applea, Bank of America i American Expressa. Berkshire je dužan prijaviti ove nerealizirane gubitke, čak i ako nastavi posjedovati dionice.

Analizirajući liste od proteklih 20 godina, stručnjaci su uočili da su SAD na prvoj Global 2000 listi objavljenoj 2003. imala 776 kompanija, ali je taj broj stalno opadao do 536 kompanija u 2012. godini.

Do ovih promjena je dolazilo sa jačanjem kompanija u Kini i drugim tržištima u razvoju. Ove godine je prvi put zabilježeno više od 600 američkih kompanija na listi nakon 2007. godine, uglavnom zahvaljujući američkom tržištu dionica u posljednjoj deceniji.

Global 2000 ove godine izgleda sasvim drugačije u odnosu na listu od prije 20 godina. Recimo, nijedna od četiri američke kompanije koje su bile među prvih 10, više nisu ni među prvih 20. Apple je, recimo, bio tek 963. u svijetu 2003. godine, sa tržišnom kapitalizacijom od 6,6 milijardi dolara koja je od tada porasla za više od 400 puta na 2,8 triliona dolara.

Silovit uspon Apple i Alphabeta

Kako se lista mijenjala?

Analitičari Forbesa primjećuju da može izgledati da su korporativni monoliti poput Applea, Amazona i JPMorgan Chasea nedodirljivi, da dominiraju nad svojim konkurentima i predodređeni da generacijama ostanu među najvećim i najvrednijim kompanijama na svijetu, ali upozoravaju na tržišna kretanja u posljednjih 20 godina. Naprimjer, prije 20 godina nijedna kineska kompanija nije bila među prvih 20 na listi Global 2000. Sada ih ima šest, a sve osim Shenzhen Ping An Insurance, čija aktiva iznosi 1,6 triliona dolara su pod kontrolom kineske vlade.

Također podsjećaju da su Citigroup, General Electric i osiguravajuća kompanija American International Group bile prve tri kompanije na listi 2003. godine, a danas nijedna nije među prvih 20.

Citigroup je na 25. mjestu, nakon što ju je izloženost drugorazrednim hipotekama gurnula u krizu tokom Velike recesije. Preživjela je zahvaljujući 476 milijardi dolara saveznog novca za spašavanje i garancijama, ali dionice kompanije se do danas nisu u potpunosti oporavile. Sada tržišna vrijednost kompaniju iznosi 90 milijardi dolara, što je pad za 57 posto u odnosu na 211 milijardi dolara iz 2003. godine.

Citigroup – nekada najveća svjetska kompanija je žrtva krize

AIG je bio još jedna žrtva finansijske krize, kojoj je bila potrebna federalna pomoć od 180 milijardi dolara, a njena tržišna vrijednost je pala za 74 posto u odnosu na vrijednost od prije 20 godina. Na ovogodišnjoj je listi na 123. mjestu.

General Electric, nekada čvrsta dionica sa plavim čipovima za vrijeme vladavine Jacka Welcha od 1981. do 2001., također je tek sjena nekadašnje kompanije. Njena tržišna vrijednost je pala za 62 posto u odnosu na 2003. godinu.

Najveći dobitnici i najveći gubitnici na listi

Najveći rast dionica dionica na listi Global 2000 zabilježio je Apple u posljednjih 20 godina, čija je tržištna vrijednost sa 6,6 milijardi dolara porasla na nevjerovatnih 2,7 triliona dolara. Amazon je sljedeći sa 14 milijardi dolara prije 20 godina, sada porastao na impoznatnih na 1,1 trilion dolara. Investicija od 10.000 dolara u Apple 2003. danas bi vrijedila 6,4 miliona dolara, uključujući reinvestirane dividende.

Najveći gubitnici na listi Global 2000, odnosno kompaniju koje su zabilježile najveći  pad dionica u posljednjih 20 godina su Fannie Mae i Freddie Mac sa gubitkom većim od 99 posto. Firme koje sponzorira vlada i koje podupiru sekundarno tržište hipoteka na stambene objekte, pale su pod kontrolu vlade 2008. godine i skinute su sa Njujorške berze 2010. Obje su na listi Global 2000, ali je Fannie Mae pala sa osmog mjesta u 2003. na 338. danas, a Freddie Mac sa 21. na 363. mjesto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here