Porsche Cayenne: Sportski karakter i sofisticirana tehnologija u vrhunskom luksuznom SUV-u

Najnoviji model Porsche Cayennea predstavlja izuzetnu kombinaciju elegancije, snage i luksuza. Ovaj vrhunski SUV ističe se svojim snažnim performansama i sofisticiranom tehnologijom, dok istovremeno pruža vrhunsku udobnost i praktičnost. Ekipa Business magazina je na ljubazan poziv Porsche Centra Sarajevo BH je dobila priliku testirati novi Cayenne u Leipzigu.

148

Porsche je nedavno predstavio unaprijeđenu verziju svog najuspješnijeg luksuznog SUV-a, Cayennea, koji je doživio brojna poboljšanja i osvježenja. Imali smo priliku posjetiti Experience Center u Leipzigu i uvjeriti se u izvrsnost Cayennea u različitim uvjetima vožnje. Već od prvog pogleda na novog Cayenna u svom prirodnom abijentu na stazi u Porsche Experience Centru moglo se primjetiti da ispred nas stoji automobil proizveden sa performansama u prvom planu, u to smo se imali i priliku uvjeriti ubrzo nakon toga pri izlasku na stazu.

Sama dinamika vožnje na stazi nas je ugodno iznenadila i uvjerila nas da je pune sposobnosti ovog SUV-a jedino moguće istražiti u potpunosti u takvom okruženju, stabilnost automobila pri velikim brzinama kao i veoma jake kočnice su samo neke od stvari u kojima novi Cayenne postavlja sebe daleko ispred konkurencije.

Dizajn novog Cayennea naglašava sportski karakter kroz oštre linije i uglove, kao i aerodinamični oblik vozila. Kombinacija elegancije i sportskog stila čini Cayenne prepoznatljivim među konkurencijom.

Prednji dio vozila karakteriziraju zaobljene krilne linije, nova hauba i moderna svjetla koja naglašavaju širinu vozila. Stražnji dio novog Cayennea obilježen je trodimenzionalno dizajniranim svjetlima i novim stražnjim branikom s integriranim držačem registarskih oznaka.

Cayenne dolazi s unaprijeđenom rasvjetom, uključujući standardna Matrix LED prednja svjetla i opcionalna HD-Matrix LED prednja svjetla. HD-Matrix LED prednja svjetla koriste inovativnu tehnologiju koja precizno blokira svjetlo dugog snopa kako ne bi zasljepljivalo druge sudionike u prometu. Ova svjetla imaju mogućnost regulacije svjetline u više od 1.000 koraka, pružajući sigurnost i udobnost tokom vožnje u različitim uslovima.

Porsche Cayenne nudi niz opcija motora kako bi zadovoljio različite ukuse i stilove vožnje.

Snažniji motori

Kada zavirimo pod haubu, otkrivamo impresivan asortiman motora koji su dostupni u Cayenneu.

Porsche je opremio novi Cayenne s iznimno optimiziranim motorima. Ponuda motora uključuje benzinske, dizelske i hibridne opcije, te su Cayenne, Cayenne S i Cayenne E-Hybrid značajno snažniji od prethodnih modela. Na primjer, V6 motor u Cayenneu sada pruža 260 kW (353 KS) i 500 Nm okretnog momenta s 3,0-litrenom zapreminom. To je povećanje od 10 kW (13 KS) i 50 Nm u odnosu na prijašnju verziju. Uz opcionalni Sport Chrono paket, ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi brzih 5,7 sekundi. Cayenne sada može doseći najveću brzinu od 248 km/h. Isti 3,0-litreni V6 turbo motor koristi se kao osnova za pogon Cayenne E-Hybrida. Cayenne E-Hybrid ima kombiniranu potrošnju goriva (WLTP) od 1,8 – 1,5 l/100 km, CO₂ emisije kombinirane (WLTP) od 42 – 33 g/km, kombiniranu potrošnju električne energije (WLTP) od 30,8 – 28,7 kWh/100 km, kombinirani električni doseg (WLTP) od 66 – 74 km i električni doseg u gradu (WLTP) od 77 – 90 km.

Cayenne S

Novi Cayenne S ima kombiniranu potrošnju goriva (WLTP) od 13,4 – 12,4 l/100 km, dok su CO₂ emisije (WLTP) u rasponu od 303 do 282 g/km. Porsche je zamijenio prethodni 2,9-litreni V6 motor s novim 4,0-litarskim V8 biturbo motorom – postižući značajan porast snage u tom procesu: 349 kW (474 KS) i 600 Nm okretnog momenta predstavljaju povećanje od 25 kW (34 KS) i 50 Nm. Cayenne S sada ubrzava do 100 km/h za 4,7 sekundi i može doseći najveću brzinu od 273 km/h uz moćne i prepoznatljive zvučne karakteristike koje su tipične za ovu konfiguraciju motora.

Osim standardnog V6 motora, dostupne su i hibridne varijante koje kombiniraju benzinski motor s električnim motorom radi veće učinkovitosti. Ove hibridne verzije pružaju impresivnu snagu uz smanjenje emisija, što pokazuje Porscheovu predanost održivosti. Novi Cayenne E-Hybrid modeli sada imaju veći električni domet, što omogućuje vožnju u potpuno električnom načinu duže nego ikad prije.

Upravljački mehanizam

Porsche je također unaprijedio ovjes novog Cayennea, koji sada uključuje čelične opruge i Porsche Active Suspension Management (PASM) kao standardnu opremu. Novi amortizeri s tehnologijom s dva ventila omogućavaju optimizirane performanse u svim uvjetima vožnje, pružajući udobnost pri niskim brzinama, poboljšanu upravljivost pri dinamičnom skretanju te podršku pri naginjanju i uvijanju vozila. Dodatno, novi Cayenne nudi mogućnost prilagodljivog zračnog ovjesa s dvokomornom tehnologijom s dva ventila, koji poboljšava vozačko iskustvo, stabilizira vozilo i olakšava upravljanje u usporedbi s standardnim ovjesom i prethodnim modelom. Prilagodljivi zračni ovjes također poboljšava preciznost vožnje i performanse te smanjuje naginjanje tijela vozila tijekom dinamične vožnje i pri kočenju.

Sofisticirani enterijer

Unutar kabine, Cayenne ostavlja dojam raskoši i sofisticiranosti. Kvalitetni materijali i pažljivo dizajnirani detalji stvaraju ambijent luksuza. Središnja konzola je opremljena najnovijom tehnologijom, uključujući intuitivni infotainment sistem s dodirnim zaslonom i napredne sigurnosne značajke.

Centralni dio unutrašnjosti dominira 12,3-inčni centralni zaslon visoke razlučivosti, koji je intuitivan za upotrebu i omogućuje pristup raznim funkcijama vozila, navigaciji, multimediji i povezivanju. Uz to, Cayenne dolazi s 12,6-inčnom instrument tablom i dodatnim 10,9-inčnim zaslonom na strani suvozača. Ovi zasloni pružaju sve potrebne informacije o vožnji, putovanju, sistem pomoći i povezivosti, pružajući vozaču sveobuhvatan pregled i kontrolu nad vozilom.

Oprema i sigurnost

Uz napredne sisteme pomoći vozaču, poput sistema za praćenje mrtvog ugla i upozorenja na napuštanje trake, Cayenne osigurava visok nivo sigurnosti i zaštite. Također je opremljen savremenim sistemom navigacije, integracijom pametnih telefona i bežičnim punjenjem, kako bi putovanje bilo što ugodnije i praktičnije.

Porsche Cayenne se također ističe po svojim terenskim sposobnostima. Ovaj SUV je opremljen naprednim pogonom na sve točkove i sistemom upravljanja na sva četiri točka, omogućujući vozačima da voze na različitim terenima i u različitim uslovima vožnje. Bez obzira vozite li po autocesti ili se suočavate s izazovnim planinama, Cayenne pruža uzbudljivo iskustvo vožnje s izvrsnom stabilnošću i sigurnošću.

S pravom se može reći da je Cayenne simbol sportske elegancije u svijetu SUV-ova.

Unutar kabine Cayenne nudi luksuzno i tehnološki napredno okruženje. Kvalitetni materijali poput kožnih presvlaka i pravih drvenih umetaka stvaraju sofisticiranu atmosferu. Sjedala su ergonomski oblikovana za udobnost tokom dugih putovanja, a panoramski krov doprinosi osjećaju prostranosti i svježine.

Što se tehnologije tiče, Cayenne se može pohvaliti nizom inovativnih značajki. Infotainment sistem ima veliki zaslon osjetljiv na dodir s intuitivnim upravljanjem i besprijekornom integracijom pametnih telefona. Napredni sistem pomoći vozaču poput adaptivnog tempomata i sistem za održavanje trake pridonose sigurnijem iskustvu vožnje. Dodatno, opcionalni Burmester audio sistem pruža iznimnu kvalitetu zvuka za jedinstveno iskustvo slušanja glazbe na putu.

Praktične opcije

Što se praktičnosti tiče, Cayenne nudi dovoljno prostora za prtljagu, čineći ga pogodnim za svakodnevne obaveze i vikend izlete. Stražnja sjedala mogu se preklopiti kako bi se stvorio još više prostora kad je potrebno. Nadalje, Cayenne je opremljen raznim praktičnim opcijama, poput handsfree otvaranja vozila, električnog poklopca prtljažnika i stražnje kamere, što osigurava jednostavnost i praktičnost u svakodnevnom životu.

Novi Cayenne je također opremljen nizom naprednih sigurnosnih i pomoćnih sistema, uključujući Porsche InnoDrive s adaptivnim tempomatom, Lane Keeping Assist, Night Vision Assist i Porsche Communication Management (PCM) sistem s navigacijom. Ovi sistemi pružaju dodatnu sigurnost, udobnost i praktičnost tijekom vožnje.

Porsche je proširio paletu boja i ponudio tri nove boje. Kupci mogu prilagoditi svoj Cayenne estetski i dinamički, odabirom felgi različitog dizajna u veličinama 20, 21 i 22 inča.

Cijene modela

Cijene za novi Porsche Cayenne kreću se od 89.097 eura za osnovni model, dok će dodatna oprema, paketi i opcije uticati na konačnu cijenu vozila.

Ukratko, novi Porsche Cayenne predstavlja kombinaciju sportskog dizajna, napredne tehnologije, vrhunskih performansi i luksuzne udobnosti. Ovaj luksuzni SUV je opremljen najnovijom tehnologijom kako bi pružio uzbudljivo vozačko iskustvo i udobnost za sve putnike. Svojom inovativnošću, elegancijom i performansama, novi Cayenne nastavlja Porscheovu tradiciju vrhunskih vozila i predstavlja pravu ikonu na cestama širom svijeta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here