Američka ekspertica povukla se sa vodeće ekonomske pozicije u Evropskoj komisiji

Američka ekspertica za borbu protiv monopola odustala je od trke za glavnu poziciju kako bi savjetovala Evropsku komisiju o reguliranju tehnološke industrije nakon kontroverze oko njene nacionalnosti.

49

Profesorica s Yale univerziteta Fionu Scott Morton zaposlila se kao glavna ekonomistkinja evropske povjerenice za konkurentnost Margrethe Vestager, ali su njeno imenovanje kritikovali evropski poslanici s desne i lijeve strane.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je osporio njen izbor, rekavši da je to izazvalo “brojna pitanja” i napomenuo da Sjedinjene Države ili Kina ne bi zaposlile stranca za takav položaj.

U pismu koje je Vestager objavila na Twiteru u srijedu, Scott Morton je saopćila da se povlači zbog “političke kontroverze koja je nastala zbog odabira ne-Evropljana da popuni tu poziciju”.

“Odlučila sam kako je najbolji način da se povučem i ne preuzmem poziciju glavnog ekonomiste”, napisala je Scott Morton u pismu upućenom Vestager.

“Prihvatam ovo sa žaljenjem i nadam se da će ona nastaviti da koristi svoje izvanredne vještine kako bi se zalagala za snažno provođenje konkurentnosti”, navodi Vestager u tweetu, prenosi AFP.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here