Vlada RS: Za podršku razvoju privrede izdvojeno 14,5 miliona KM

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu privrede i preduzetništva na Plan korištenja sredstava, za period 1.1 - 31.12.2023. godine, za Podršku razvoju privrede i poboljšanja efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija, u iznosu od 14,5 miliona KM.

67

Planom korištenja sredstava za navedeni period planirano je 14,5 miliona KM za dodjelu podsticaja privrednim subjektima za direktna ulaganja.

Naime, Zakonom o podsticajima u privredi RS propisano je da Ministarstvo, uz saglasnost Vlade, posredstvom plana utroška, odnosno, plana korištenja sredstava, utvrđuje namjenu podsticajnih sredstava koja se dodjeljuju za određenu fiskalnu godinu.

U skladu sa navedenom normom, Ministarstvo je planiralo da se raspoloživa sredstva u tekućoj fiskalnoj godini usmjere na pružanje podrške realizaciji investicionih projekata, čiji je predmet nabavka savremenih tehnologija i opreme ili razvoj i inovacija koje realiziraju privredni subjekti iz  sektora

industrije tekstila, odjeće i obuće, metalna i elektro industrija, industrija gume i plastike, papirna i grafička industrija i industrija građevinskih proizvoda, odnosno, proizvodnja ostalih proizvoda od nemetalnih minerala.

Podsticajima za direktna ulaganja podržavaju se investicije privrednih subjekata za nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije. Najznačajnije investicije se odnose na nabavku novih ili polovnih /do osam godina starosti/ proizvodnih linija, digitalizaciju proizvodnih procesa, CNC mašina, robota, lasera i drugo. Osnovni cilj dodjele sredstava podsticaja za direktna ulaganja je poboljšanje efikasnosti poslovanja, unapređenje konkurentnosti i produktivnosti privrede.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here