Korisnici iz povratničkih sredina dobili po 15.000 KM za zasnivanje početnog biznisa

Zamjenik premijera FBiH i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Nerin Dizdar potpisali su ugovore za zasnivanje početnog biznisa sa 59 korisnika iz povratničkih sredina.

24

Kako je novinarima kazao ministar Dizdar, za tu namjenu je izdvojeno ukupno 843.942 KM, odnosno po 15.000 KM za većinu korisnika.

Istakao je da povratnici koji su potpisali ugovore dolaze iz RS-a te da je jedan dio iz dijela FBiH oko Bosanskog Grahova i Drvara.

“Ovaj javni poziv je objavljen prije mog imenovanja i smatram da je javnim pozivom trebala biti obuhvaćena cijela BiH. Ne treba biti uskraćivanja sredstava povratnicima po osnovu mjesta stanovanja. Korigovat ćemo sve javne pozive ubuduće”, rekao je Dizdar, te dodao da svi povratnici trebaju biti tretirani na isti način.

Dizdar je poručio da Vlada FBiH i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica planiraju i dalje ojačavati suštinski povratak, odnosno zapošljavanje povratnika. Dopremijer Mijatović poručio je da su podrška samozapošljavanju, otvorenje novih radnih mjesta i održiv povratak strateška odrednica Vlade FBiH u ovom sazivu.

Program Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica “Podrška razvoju Start-up početnog biznisa povratnika”, započet je 2017. godine, a javni poziv se raspisuje svake godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here