Više od 10 milijardi eura od prodaje površina za vjetroelektrane

Na prvoj aukciji četiri područja za postavljanje vjetroelektrana u Sjevernom i Baltičkom moru, njemačka Savezna agencija za mreže prikupila je 12,6 milijardi eura.

83

Kako je objavilo nadzorno tijelo u Bonu, 90 posto prikupljenog novca bit će iskorišteno za finansiranje potrebnog proširenja mreže, a time i za smanjenje troškova električne energije. Po pet posto bit će dodijeljeno zaštiti morskog života i promociji ekološki prihvatljivog ulova ribe, objavila je njemačka novinska agencija dpa.

Ovo je prvi put u Njemačkoj da je Federalna agencija za elektroenergetsku mrežu upotrijebila aukciju kako bi odredila koje firme smiju i gdje da postavljaju vjetropark. To je bilo moguće jer je primila više ponuda za sva četiri područja po ponuđenoj cijeni od nula centi. To znači da firme odmah u startu odustaju od dugoročnih državnih subvencija.

Tri vjetroelektrane snage 2.000 megavata u Sjevernom moru i jedna vjetroelektrana snage 1.000 megavata u Baltičkom moru stavljene su na aukciju. Početak rada vjetroelektrana očekuje se 2030. godine.

Rezultati aukcije, prema riječima predsjednika Federalne mrežne agencije Klausa Müllera, potvrđuju atraktivnost ulaganja u energiju vjetra na moru u Njemačkoj.

“Aukcija za pučinsku energiju vjetra je veće nego ikad”, rekao je dodajući da su BP i Total Energies osigurali dva područja.

Prema podacima konsultantske firme Deutsche Windguard, krajem 2022. godine u Njemačkoj je radilo 1.539 offshore vjetroturbina ukupne snage 8.100 megavata. Ovom aukcijom dodijeljena su prava za dodatnih 7.000 megavata, što znači da će sadašnji kapacitet vjetroturbina na moru biti gotovo udvostručen.

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here