Krišto – Naessl: Jačati saradnju BiH s EBRD-om

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je u Sarajevu sa šeficom Ureda EBRD-a za BiH Manuelom Naessl o unapređenju saradnje Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

66

Predsjedavajuća Krišto je izrazila zahvalnost EBRD-u na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno na izgradnji infrastrukturnih projekata ključnih za uvezivanje BiH u regionalnu komunikacijsku infrastrukturu. Potvrdila je snažnu evropsku opredijeljenost Vijeća ministara BiH i naglasila kako za našu zemlju evropske integracije nemaju alternativu. Kazala je da je vrijeme da se okrenemo i posvetimo budućnosti te da su kontinuirani dijalog i saradnja jedini put koji donosi mir, stabilnost i boljitak ne samo za BiH, već i za cijelu regiju. Dodala je da EBRD vidi kao jednog od ključnih partnera u tim procesima, čiji su projektni rezultati vidljivi  u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta razgovaralo se o realizaciji dosadašnjih projekata i o investicijskim planovima za naredni period u područjima inkluzivnog rasta, izgradnje i jačanja kapaciteta privatnog sektora, jačanja konkurentnosti preduzeća u državnom vlasništvu, izgradnji infrastrukture te energetike, energetske efikasnosti i jačanja tzv. zelene ekonomije.

Predsjedavajuća Krišto je istaknula kako je EBRD, sa gotovo tri milijarde eura uloženih u Bosnu i Hercegovinu, jedan od najvažnijih partnera u izgradnji i obnovi zemlje te je dodala kako će institucije BiH i dalje raditi na intenziviranju saradnje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here