Žetva ozimih kultura na području Posavskog kantona: Niži prinos nego prošle godine

Na području Posavskskog kantona žetva pšenice završena je na oko 90 posto površina, dok je žetva ječma u cjelosti završena prethodnih dana.

69

Blaga zima, niske temperature u proljetnim mjesecima i prekomjerne padavine  dale su naslutiti da će prinos ozimih kultura biti niži u odnosu na prethodnu godinu. Ponajprije se to vidjelo na ozimom ječmu, gdje je prosječan prinos iznosio 2,5t/ha, sa slabijim sadržajem proteina i hektolitarskom masom.

Kada je riječ o merkantilnoj pšenici, prosječni prinosi su niži 30 do 40 posto u odnosu na prosječan prinos. Na niži prinos pšenice uticale su visoke padavine  u fazi klasanja, što je dovelo do ometanja cvijetanja i oplodnje, a naknadni toplotni udari doveli su do prijevremenog dozrijevanja usjeva. Takva pšenica ima lošiji kvalitet te sitna i štura zrna. Sadržaj proteina iznosi 11-do 13 posto , a hektolitarska masa iznosi 70-78 kg/hl, prosječne vlage 11 do 15 posto, a udio primjesa dva o četiri posto.

S obzirom da je najavljeno sunčano vrijeme u napredstojećim danima, žetva pšenice na području Posavskog kantona bit će završena u cijelosti.

Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe  Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati, saopćeno je su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here