Najbogatiji za šest mjeseci zaradili još 852 milijarde dolara

Svaki član Bloombergovog indeksa milijardera prosječno je zarađivao 14 miliona dolara dnevno tokom posljednjih šest mjeseci.

18
Najbogatijih 500 ljudi na svijetu tako je dodalo 852 milijarde dolara svom bogatstvu samo u prvom polugodištu.

To predstavlja najbolje polugodište za milijardere od druge polovine 2020. godine, kada je globalna ekonomija krenula da se oporavlja od krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Ovaj rast bogatstva poklopio se sa rastom berze, jer su investitori očigledno zanemarili efekte povećanja kamatnih stopa centralnih banaka, sukob u Ukrajini koji i dalje traje i krizu u regionalnim bankama, prenosi ovaj portal.

Ilon Mask, izvršni direktor kompanije Tesla našao se na vrhu liste prema vrijednosti bogatstva u dolarima. Mask je povećao svoje neto bogatstvo za 96.6 milijardi dolara ove godine do 30. juna, dok je izvršni direktor kompanije Meta Platforms Inc, Zakerberg, stekao 58.9 milijardi dolara.

Bogatstvo Gautama Adanija je najviše opalo u periodu od šest mjeseci, pošto je izgubio 60.2 milijarde dolara.

Adani, koji je predsjednik Adani grupe, takođe je zabilježio najveći jednodnevni gubitak od svih milijardera jer je izgubio oko 20.8 milijardi dolara samo 27. januara, nakon što je investicioni fond Hindenburg Research optužio njegov konglomerat za računovodstvenu prevaru i manipulaciju akcijama – što je optužba koju Adani negira, prenosi “NovaEkonomija”.

Ilon Mask se dodatno obogatio i u julu, jer su akcije proizvođača električnih automobila Tesla porasle za 6.9 odsto u ponedjeljak, čime je njegovo bogatstvo poraslo za dodatnih 13 milijardi dolara, prenosi “NovaEkonomija”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here