Inflacija u eurozoni pala 5,5 posto: Najavljeno novo povećanje kamatnih stopa

Evropska centralna banka, zajedno sa svojim kolegama širom svijeta, ubrzano podiže kamatne stope u borbi protiv inflacije. Naročito je najavljeno podizanje kamatnih stopa nakon što je inflacija u eurozoni pala na pet posto.

55
Ekonomist.Me
Inflacija u Evropi je ponovo opala u junu i to sa dosadašnjih šest, na 5,5 posto, javlja Euronews.

Iako je to veliki pad u odnosu na vrh od 10,6 posto u oktobru 2022. godine, visoke cijene u SAD-u, Evropi i Velikoj Britaniji natjerale su neke od vodećih svjetskih centralnih bankara da nastave podizati kamatne stope sve dok inflacije ne padne na dva postotka.

Inflacija je uveliko varirala širom eurozone – Slovačka je imala najvišu stopu od 11,3 posto. Njemačka, najveća evropska ekonomija, zabilježila je 6,8 posto, a Francuska 5,3. Tri zemlje su bile ispod cilja ECB-a od dva posto: Luksemburg sa jedan posto, Belgija sa 1,6 i Španija sa također 1,6.

Kao što je to od ranije poznato, početno izbijanje inflacije bilo je potaknuto ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je podigla cijene energije i hrane . Oporavak globalne ekonomije od pandemije koronavirusa također je opteretio zalihe dijelova i sirovina.

Cijene energije i pšenice su se spustile na predratne nivoe, a problemi u lancu snabdijevanja su se ublažili, ali inflacija je nastavila da se širi kroz druge dijelove ekonomije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here