U Federaciji BiH planirana uspostava Amber Alert sistema

Na sastanku je konstatovano kako će Federacije BiH ići u pravcu uvođenja klasičnog modela Amber Alert sistema odnosno američkog sistema koji se pokazao kao najuspješniji.

56
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak održao je sastanak sa menadžericom Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini Amelom Efendić sa kojom je razgovarao o daljnjim aktivnostima na sprečavanju zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju, vršnjačkom nasilju, govoru mržnje te edukaciji djece i mladih u oblasti nasilja.

Ministar Isak je prepoznao važnost Centra za sigurni internet u BiH – EMMAUS koji je zajedno sa Ambasadom SAD-a dao izuzetan doprinos obukama policijskih službenika Federalne uprave policije.

Planirano je da predstavnici Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini zajedno sa policijskim službenicima Federalne uprave policije educiraju djecu i mlade o opasnostima sa kojima se susreću u stvarnom i digitalnom okruženju.

Između ostalog, na sastanku je razgovarano i o mogućnosti uspostave Amber Alert sistema u Federaoji BiH.

Federalni ministar Ramo Isak je od početka stupanja na funkciju prepoznao važnost uspostave ovog sistema te u skladu sa svojim nadležnostima kontinuirano vrši koordinaciju sa direktorom Federalne uprave policije u vezi mogućnosti uspostave navedenog sistema.

Na sastanku je konstatovano kako će Federacije BiH ići u pravcu uvođenja klasičnog modela Amber Alert sistema odnosno američkog sistema koji se pokazao kao najuspješniji.

Zaključeno je kako će Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije intenzivirati saradnju sa Centrom za sigurni internet vezano za uspostavu Amber Alert sistema koji je već uspostavljen u više od 28 zemalja, saopćeno je iz FMUP.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here