UPFBiH poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Usvojite izmjene zakona i omogućite povećanje plaće zaposlenima u realnom sektoru do 400 KM

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine pozdravlja jednoglasnu odluku Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku da zatraže uvrštavanje izmjena i dopuna Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH u dnevni red sjednice Prestavničkog doma Parlamenta FBiH zakazane za 21.6.2023.

82

Predstavnici Udruženja poslodavaca u FBiH su prisustvovali sjednici Odbora i argumentirano obrazložili hitnost stavljanja na dnevni red izmjena i dopuna ova dva zakona, koje će omogućiti povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM.

„Pozivamo poslanike Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da prihvate uvrštavanje izmjena i dopuna Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH na dnevni red, preuzmu odgovornost i podrže izmjene i dopune ovih zakona koje će omogućiti povećanje plata zaposlenima u realnom sektoru do 400 KM,  a da se država odrekne dijela uplata za poreze i doprinose za taj uvećani iznos plate. Na taj način će najdirektnije omogućiti podršku građanima, poboljšati materijalni položaj zaposlenih u realnom sektoru i makar usporiti odlazak kvalifikovane radne snage iz BiH. Donošenjem izmjena i dopuna ovih zakona neće biti narušena stabilnost budžetskih i vanbudžetskih fondova u FBiH“, naglašavaju iz UPFBiH.

Podsjećanja radi, UPFBiH je zajedno sa Savezom samostalnih sindikata BiH krajem prošle godine, nakon gotovo osam godina čekanja na usvajanje sistemskih rješenja, kreirao izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, čiji je cilj povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, ali na način da najveći iznos pripadne radnicima, a ne kao što je do sada bio slučaj, da gotovo isti iznos povećane plate radnicima, pripadne i „državi“. Također, Ekonomsko-socijalno vijeće za teoritoriju FBiH jednoglasno je podržalo zajednički prijedlog UPFBiH i Saveza samostalnih sindikata u BiH.

„Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je posljednji momenat za donošenje izmjena i dopuna ovih zakona. U julu i augustu nam slijede godišnji odmori, nakon toga će opet neka druga pitanja biti u fokusu parlamentaraca. Već smo izgubili šest mjeseci, poslanici i delegati Parlamenta FBiH ne smiju dozvoliti da zaposleni u realnom sektoru izgube cijelu godinu i ostanu bez značajnijeg povećanja plata“, kažu u UPFBiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here