Naslovnica Vijesti EU EU odobrila nacrt zakona koji reguliše tržište kriptovaluta

EU odobrila nacrt zakona koji reguliše tržište kriptovaluta

Poslanici Evropskog parlamenta odobrili su nacrt ambicioznog zakona (MiCA) kojim Brisel prvi put pokušava da reguliše tržište kriptovaluta.

19

Evropska komesarka za finansijsku stabilnost i finansijske usluge Mejrid Mekginis očekuje da će MiCA postati važeći zakon u EU od jula, nakon što ga odobre parlamenti zemalja članica Evropske unije, prenosi Blumberg.

Kao što smo vidjeli ovih mjeseci, nadzor i čvršća pravila su prijeko potrebni da bi se izbegao kolaps nalik na krah projekata FTX, Tera Luna, Celzijus i Vojažer, dodala je komesarka Mekginis.

Dio zakona vezan za stabilne kriptovalute (stablecoin) će početi da važi tek u julu sljedeće godine.

Prema zakonu MiCA, svaka kompanija koja u Evropskoj uniji nudi usluge vezane za kripto valute će morati da bude registrovana u jednoj od država članica, što će joj omogućiti da radi po cijeloj EU.

Nadležni organi EU će nadzirati rad platformi za trgovanje kriptovalutama i paziti da se ne ponovi krah tržišta kao u poznatom slučaju kriptoberze FTX.

Zakon koji se pripremao tri godine, ima i svoje kritičare, a mnogi mu zamjeraju da ne ide ukorak sa vremenom i ne reaguje na aktuelne probleme vezane za kriptovalute.

MiCA ni na koji način ne reaguje na novije fenomene kao što su pozajmljivanje kripto valuta, decentralizovano finansiranje kripto valutom bez posrednika (DeFi) ili nezamjenljive tokene (NFT).

Šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard je zbog pomenutih nedostataka već zatražila da se donese novi, unaprijeđeni zakon, MiCA 2.

Pored toga, nova pravila ugrožavaju anonimnost korisnika kriptovaluta, pošto MiCA primorava kriptoberze da objave informacije o transakcijama, odnosno identitet pošiljalaca i primalaca.

Šefovi kripto industrije uglavnom kažu da je ovaj zakon “bolje nego ništa” i hvale evropski pristup tržištu sa kriptovalutama koji nije represivan kao onaj u SAD.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here