Za programe u oblasti zdravstva više od 122,3 miliona KM

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva donijela odluke o usvajanju osam programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava u okviru tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu u ukupnom iznosu od 122.385.000 KM.

46
Od toga su dva nova transfera, i to za biomedicinski potpomognutu oplodnju, te prevenciju širenja i rano otkrivanje HIV virusa.

33,5 miliona KM iz Budžeta FBiH za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH

Vlada FBiH je usvojila program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2023. godinu, u iznosu od 33,5 miliona KM. Ova sredstva se raspoređuju na dva programa koji se finansiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti, i to za obezbjeđenje prava na zdravstvene usluge u iznosu od 13,5 miliona KM, te za obezbjeđivanje prava na lijekova i medicinska sredstva u iznosu od 20 miliona KM. To je za pet miliona KM više nego u prošloj godini.

U odluci je navedeno da su za obezbjeđenje prava na zdravstvene usluge, te lijekove i medicinska sredstva koji se finansiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti u 2023. godini, uz  sredstva iz Budžeta Federacije u iznosu od 33,5 miliona KM, u ovoj godini planirana i sredstva iz doprinosa za zdravstveno osiguranje i ostalih izvora u iznosu od 177.058.300 KM. Tako da su ukupna sredstva Zavodu za ove namjene u 2023. godini iznose 210.558.300 KM.

Transfer za biomedicinski potpomognutu oplodnju 10 miliona KM

Program utroška namijenjen za biomedicinski potpomognutu oplodnju (BMPO) planiran je u iznosu od 10.000.000 KM. Odobrena sredstva raspoređuju se za finansiranje zdravstvenih usluga vezanih za ostvarivanje prava na liječenje neplodnosti BMPO na teritoriji Federacije BiH. Svrha programa je liječenje neplodnosti BMPO u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH sa kojima je zaključen ugovor.

75 miliona KM za nastavak finansijske konsolidacije i/ili  restrukturiranje javnih zdravstvenih ustanova u FBiH

Usvojen je Program utroška za raspodjelu sredstava transfera za sanaciju 19 zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH u iznosu od 75.000.000 KM. Odlukom se odobrava raspodjela sredstava zdravstvenim ustanovama u FBiH čiji je osnivač Federacija BiH, tipa univerzitetsko-kliničkih bolnica, kao i općim i kantonalnim bolnicama u FBiH, a s ciljem implementacije Zakona o finansijskoj konsolidaciji i/ili restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

Transferi za zdravstvenu zaštitu povratnika i Roma, te Zavod za transfuzijsku medicinu i Agenciju za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu, kao i prevenciju HIV-a

Transfer za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH namijenjen za sufinansiranje troškova raseljenih lica planiran je u iznosu od 2.000.000 KM. Svrha ovog programa je obezbjeđivanje prava na bolničko liječenje povratnicima iz Federacije BiH u općine u Republiku Srpsku, a saglasno Odluci o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz Federacije BiH u RS u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here