Naslovnica Vijesti BiH Potpisan protokol: Beskamatni krediti za sektor turizma

Potpisan protokol: Beskamatni krediti za sektor turizma

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je protokol o poslovnoj saradnji i ugovor o formiranju namjenskog depozita s predsjednicom Uprave Razvojne banke Federacije BiH Mersihom Slipičević, kojim su privrednicima omogućeni beskamatni krediti za finansiranje projekata iz oblasti turizma.

85

Na ovaj način novim korisnicima omogućeno je korištenje kreditnih sredstava za finansiranje projekata iz oblasti turističko-ugostiteljske djelatnosti, uz subvencioniranje kamate od strane Ministarstva u visini 2,50 posto, za sve vrijeme otplate kredita (uključujući i grace period), kao i jednokratne naknade za obradu kreditnog zahtjeva u 100 postotnom iznosu.

“Ministarstvo intenzivno radi na projektima koji doprinose razvoju turizma. Izuzetno sam sretna zbog činjenice da smo uspostavili beskamatnu kreditnu liniju s Razvojnom bankom, jer na ovaj način možemo pomoći turističkom sektoru u Federaciji BiH. Na program finansiranja kamata i troškova obrade kredita odlučili  smo se jer postoji veliki interes turističkih privrednika za povoljnim novčanim sredstvima i mi smo im omogućili potpuno besplatan novac za investicije. Vjerujemo da će realizacija ove kreditne linije rezultirati zamahom u razvoju i modernizaciji naših turističkih kapaciteta”, naglasila je ministrica Đapo.

Sredstva Kreditne linije za dugoročno kreditiranje turističkog sektora namijenjena su za finansiranje stalnih i tekućih sredstava. Kada je riječ o stalnim sredstvima ona su namijenjana za izgradnju novih i povećanje kvalitete postojećih kapaciteta, zatim izgradnju tematskih sadržaja i smještajnih objekata namijenjenih tržištima posebnih interesa, te pretvaranje soba/apartmana u kućanstvima u male porodične hotele. Također, namijenjena su i za revitalizaciju tradicijskih kuća u selima/zaseocima, izgradnju eko sela sa pratećim sadržajima, autokampova i slično.

“U cilju što adekvatnijeg razvoja malog i srednjeg, ali i velikog turističkog sektora u Federacije BiH uspostavili smo sistem podrške putem povoljnog dugoročnog kredita za naše partnere. Želja nam je osigurati razvoj inoviranih, specijaliziranih i uobičajenih turističkih proizvoda, kao i aktiviranje novih turističkih proizvoda veće dodane vrijednosti”, istakla je Slipičević, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here