MMF: Postepeni oporavak ukrajinske ekonomije očekuje se tokom ove godine

Bankarski sistem je u potpunosti operativan. Bez obzira na napade na kritičnu infrastrukturu, ekonomija se nekako prilagođava, rekla je Georgieva u utorak po okončanju posjete Ukrajini

74

Postepeni oporavak ukrajinske ekonomije očekuje se tokom ove godine, izjavila je izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva, javlja Anadolija.

“Bankarski sistem je u potpunosti operativan. Bez obzira na napade na kritičnu infrastrukturu, ekonomija se nekako prilagođava”, rekla je Georgieva u utorak po okončanju posjete Ukrajini.

“Državne agencije i ekonomske institucije funkcionišu izuzetno dobro, prikupljaju poreze i isplaćuju plate i penzije”, dodala je Georgieva.

Istakla je da je vrlo važno da ukrajinska privreda funkcioniše.

“Tokom moje posjete i razgovora vidjela sam da privreda funkcioniše, uprkos ogromnim izazovima. Radnje su otvorene, usluge se pružaju i ljudi idu na posao”, kazala je Georgieva.

Nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim zvaničnicima, Georgieva je istakla da je njihova vizija prelazak sa oporavka na period rekonstrukcije i pristupanja Evropskoj uniji (EU).

“Na sastancima sam ponovila jasnu opredijeljenost MMF-a da nastavi podržavati Ukrajinu. Međunarodna zajednica će i dalje imati ključnu ulogu u podršci Ukrajini, uključujući pomoć u rješavanju finansijskih potreba tokom 2023. godine i kasnije”, rekla je Georgieva.

Ukrajinski premijer Denys Shmyhal rekao je u ponedjeljak nakon sastanka s Georgijevom da se Kijev nada da će dobiti višegodišnji program podrške od najmanje 15 milijardi dolara od MMF-a.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here