Talas bankrota u Evropi

Broj stečajeva među preduzećima u EU porastao je na najviši nivo tokom poslednja tri mjeseca 2022. od kada je evidencija počela 2015. godine, dok se blok nalazi na ivici recesije, objavila je statistička agencija Eurostat.

58

Eurostat je saopštio da se taj trend nastavio tokom cijele godine, dodajući da se „broj proglašenih stečaja povećao tokom sva četiri kvartala 2022. godine“.

Agencija je takođe navela da su pogođene sve oblasti privredne aktivnosti.

„Posebno posmatrajući stečajeve po djelatnostima, svi sektori su zabilježili povećanje broja stečajeva u četvrtom kvartalu 2022. godine u poređenju sa prethodnim kvartalom“, navodi se u izveštaju.

Ozbiljna energetska kriza i kriza troškova života koja je uslijedila doprinijeli su porastu nesolventnosti širom EU. Sektori sa najvišim nivoom neispunjenja obaveza bili su transport i skladištenje, koji su zabilježili rast od 72,2 posto, i usluge smeštaja i hrane sa porastom od 39,4 posto. Obrazovanje, zdravstvo i društvene aktivnosti zabilježile su porast od 29,5 posto.

U poređenju sa četvrtim kvartalom prije pandemije 2019. godine, broj proglašenja stečaja u poslednja tri mjeseca 2022. godine bio je veći u većini sektora privrede, navodi Eurostat.

Usluge smeštaja i ishrane bile su najteže pogođene u posljednja tri mjeseca 2022. u poređenju sa istim periodom 2019. godine, sa povećanjem nelikvidnosti među preduzećima iz EU od 97,7 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here