Naslovnica Vijesti Svijet Dubai predstavio plan težak čak 8,7 biliona dolara

Dubai predstavio plan težak čak 8,7 biliona dolara

Dubai je objavio ogromni ekonomski plan od 8,7 biliona (hiljada milijardi) dolara za nadolazeću deceniju, usmjeren na povećanje trgovine, stranih ulaganja i svoje mjesto na karti kao globalnog središta.

59
Dubai

“Dubai će biti rangiran kao jedno od četiri najveća globalna finansijska središta s povećanjem direktnih stranih ulaganja na preko 650 milijardi AED (177 milijardi dolara) tokom sljedeće decenije”, tweetao je šeik Mohammed bin Rashid al Maktoum, vladar Dubaija.

Preko 300.000 globalnih investitora pomaže izgraditi Dubai u najbrže rastući svjetski grad, dodao je.

U postu je navedeno nekoliko od 100 “budućih transformacijskih projekata” uključenih u desetogodišnji ekonomski plan. To uključuje povećanje vanjske trgovine na 25,6 biliona dirhama sa 14,2 biliona dirhama u prošlom desetljeću, gotovo udvostručenje godišnjih direktnih stranih ulaganja na 60 milijardi dirhama godišnje i povećanje državne potrošnje s 512 milijardi dirhama u prošlom desetljeću na 700 milijardi u sljedećem.

Plan također ima za cilj povećati ulaganja privatnog sektora sa 790 milijardi dirhama u prošloj deceniji na 1 bilion u sljedećoj i obećano je 100 milijardi dirhama godišnjeg doprinosa privedi iz projekata digitalne transformacije.

Dubai ima za cilj udvostručiti veličinu svoje ekonomije u sljedećoj deceniji i postati jedan od “3 najbolja ekonomska grada u svijetu”, navodi se u šeikovom tweetu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here