Naslovnica Vijesti EU Španija pripremila antiinflacioni paket od 10 milijardi eura

Španija pripremila antiinflacioni paket od 10 milijardi eura

Španija je u utorak objavila treći paket mjera podrške građanima vrijedan 10 milijardi eura za ublažavanje udara inflacije, čime je ukupna pomoć države dostigla 45 milijardi eura od početka 2022.

29

Španija se, kao i druge evropske zemlje, bori s krizom troškova života koja je pogoršana uticajem rata u Ukrajini na cijene energije.

Paket uključuje jednokratni bonus od 200 eura za oko 4,2 miliona domaćinstava s godišnjim prihodom do 27.000 eura i produženje poreskih olakšica za račune za energiju u prvoj polovini 2023, rekao je novinarima premijer Pedro Sančez, prenosi agencija Tanjug.

Ovaj paket pomoći dolazi nakon sličnih mjera u martu i junu koje su uključivale direktnu pomoć, smanjenje poreza, povoljne kredite i kontrolu kirija.

Te mjere su, pored sporazuma Španije postignutog s Evropskom unijom o ograničenju cijene gasa za proizvodnju električne energije, postigle određeni uspjeh.

Španska inflacija je u novembru usporila na 6,7 posto međugodišnje, što je najniža stopa u 27-članom bloku EU.

Usporavanje inflacije je poduprto oštrim padom cijena struje, koje su u novembru potonule za 22,4 posto u odnosu na godinu ranije.

Ipak, cijene hrane, koje su porasle za 15 procenata tokom oktobra i novembra 2022. u odnosu na godinu dana ranije, i dalje pritiskaju kućne budžete Španaca.

Vlada je saopštila da će spustiti porez na dodatu vrijednost za osnovne namirnice, kao što su hljeb, sir, mlijeko, voće i povrće i žitarice, na nulu sa sadašnjih 4,0 posto. PDV na tjestenine i jestiva ulja će biti prepolovljen na pet procenata, rekao je Sančez.

Španski premijer je takođe najavio 12-mjesečni nastavak subvencija za putnike koji koriste voz za odlazak i povratak s posla i produženje ograničenja na podizanje cijena iznajmljivanja nekretnina.

Međutim, popust na cijenu benzina za potrošače, osim za transportni sektor, biće ukinut.

Sančez je rekao da je podrška koja je pružena do sada pomogla Španiji da zabilježi snažan ekonomski rast ove godine, koji je procijenio na više od 5,0 posto, što je iznad vladinih ranijih projekcija od 4,4 procenta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here