Naslovnica Ekonomija Energetika Nesuglasice u EU oko pitanja uvođenja gornjeg limita na cijenu gasa

Nesuglasice u EU oko pitanja uvođenja gornjeg limita na cijenu gasa

Nakon višemesječnih nesuglasica oko pitanja može li uvođenje limita na najvišu cijenu gasa da ublaži energetsku krizu u Evropi, ministri energetike zemalja članica Evropske unije sastali su se u Briselu u pokušaju da postignu dogovor.

56

“Građani Evrope su u agoniji, a evropske firme prestaju da posluju dok EU bespotrebno raspravlja”, upozorio je ministar energetike Grčke Konstantinos Skrekas, pozivajući na postizanje brzog dogovora i uvođenja limita na cijenu gasa, prenosi Tanjug.

Grčka i druge zemlje, uključujući Belgiju, Italiju i Poljsku, tvrde da bi uvođenje gornjeg limita na cijenu gasa zaštitilo njihove ekonomije od previsokih cijena energenata, dok Austrija, Njemačka i Holandija strahuju da bi to moglo preusmjeriti izvoz gasa ka drugim kupcima na štetu evropskih zemalja i dovesti do poremećaja na tržištu energenata.

Neimenovani evropski diplomata potvrdio je Reutersu da je Njemačka bila među zemljama koje se protive uvođenju limita, a nekoliko zvaničnika EU je navelo da su i neke zemlje koje podržavaju uvođenje ograničenja na gornju cijenu gasa nezadovoljne najnovijim tekstom te odluke.

“Svi moraju pokazati određenu fleksibilnost i biti spremni na neke kompromise”, rekao je evropski komesar za energetiku Kadri Simson.

Nastavak nesuglasica među zemljama EU oko uvođenja ove mjere i nepostizanje dogovora nakon ministarskog sastanka značilo bi da bi rasprava vjerovatno mogla da se nastavi u četvrtak na nivou šefova država članica EU, a potom bi se sljedeće sedmice opet sastali ministri energetike da potvrde njihovu odluku.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here